Monday, 19 December 2011

PERBELANJAAN BULANAN VS GAJI

Hi uolss,

Ieja nak tanye, berapa gaji uolss skang? Soalan sensitif kan tapi yg sebenarnya ieja nak ajak uolss fikirkan about keadaan semasa & masa depan kita. Ramai ker yang gaji lebih RM5k or lebih RM8k. Maybe ade yang gaji macam ni tapi tak ramai. MAJORITY di Malaysia ni gaji masih dalam RM3k to RM5k sahaja. Betul tak?? Even ieja pun dalam kategori ni ..

Jom kita kira-kira belanja bulanan kita??

Expenses or belanja tetap:
Rumah (mostly share dengan husband)   600 (rate sewa flat di KL)
Kereta                                                  500 (untuk Proton saga or Myvi)
Kad Kredit (mostly ada)                         300 
Nursery                                                250 (for seorang)
Insurans                                              150 (kalau seorang, anak kita?)
Parents                                                200 (kalau bagi kan?)
Minyak kereta                                       300 (ini kalau drive only weekends)
Duit poket sendiri di office                     300 (kalau makan bungkus sahaja)
Bil telefon                                            100 (untunglah kalau dapat hehe)
Tol (kalau KL tak boleh elak tol)             100 (cukup ker?)
Bil2 lain ( Unifi, astro, broadband la etc)          100 (lebih kan?)

Expenses lain-lain:
Belanja sendiri                                    200 (kalau tak shopping huhu)
Susu or pampers anak                         200 (macam lebih kan?)
Barang dapur                                     200 (dapat 1 troli tapi cukup sebulan?)
Tengok Wayang dan jalan-jalan           100 (Sure cukup?)
                                                       _________________
                                                        3600

Ok. RM3600.00 ini based on very minimal expenses. Kalau review balik list di atas, banyak yang lebih. Contohnya kalau makan di luar, RM300 per month memang tak cukup. Kalau sekali sekala makan di Secret Recipe pun tak cukup. Sekali makan almost RM40 per person. Habis tu keluar tak bawa husband or anak-anak?

Shopping RM200 cukup? Beli 1-2 baju pun dah habis. Belum masuk nak beli skincare ke. Then for anak-anak pun nak baju baru kan? Ieja pernah dengar cerita kawan yang hanya beli baju baru anak setahun sekali. Itupun tunggu bonus. Dia cakap sedih keadaan macam tu. Budak-budak cepat besar, kadang-kadang beli baru bukan sebab kehendak tapi keperluan bila baju lama dah tak muat. Kena pulak habit zaman sekarang shopping online. RM200 tu sekejap jer habis. 

Bayangkan kalau ada anak ramai, lebih dari seorang. Jadi belanja for them juga berganda kan. Kalau yang dah masuk kolej or university lagi banyak belanja. Kadang their biasiswa or loan (PTPTN) pun tak cukup. Takkan RM200 sebulan kan? Ada juga kes yang tak dapat PTPTN. Bayangkan berapa pula sebulan mak ayah nak kena spend?


Savings macam mana? Ini baru belanja bulanan yang biasa, belum masuk emergency cases. 

Kalau income lebih RM5k maybe cukup. Tapi ada juga kawan-kawan ieja yang gaji range ni cakap tak cukup. Sebab most of belanja yang ieja listkan tu terlalu minimum untuk zaman sekarang. Tadika pun sebulan dalam RM400-700 untuk seorang anak. 

Untuk income RM3k ke bawah pula macam mana? Berape lama boleh bertahan dengan keadaan macam ini?? Nak tunggu gaji tahunan naik? Banyak tak? Ieja dulu ada RM100-200. Banyak lagi komitmen kita naik. Tapi kenapa ramai yang cakap ....

HIDUP DAH SELESA ..

SELESA DENGAN HIDUP SEKARANG 

ALHAMDULILLAH, SEMUA CUKUP 

Hmmmmm, untuk sedapkan or pujuk hati sendiri kah? Cube kite renungkan ..

Dulu ieja sendiri memang tercari-cari peluang nak cari side income. Ye la kan, mana tahan gaji tak cukup kan. Especially after ieja & husband beli rumah. From sewa rumah RM450 & after beli rumah monthly rumah RM1,000. Jauh beza. Sedih rasanya bila dapat gaji lepas tolak hutang & komitmen bulanan lain, duit hanya tinggal RM500. Yup thats me!! Sedih kan. 

Alhamdulillah ieja jumpe biznes ni. Biarpun takut-takut tapi lagi takut duit tak cukup. Lagipun business ni mudah. Ada team & leaders yang akan sama-sama guide / bantu kita. Even first month lagi ieja dah merasa side income double than my salary after 8 years bekerja, banyak sangat. Uolss pun boleh. Ieja bleh share caranya. Lapang hati bila ada side income. Kite nak buat apa pun boleh.

Cube kita fikir, yang mana kite nak?

Kerja 8-10 jam earn about 3k – 5k per month. Masa dengan family pun kurang ;

OR

Kerja 2-4 jam sehari and in less than 2 years earn RM10-20k per month? Masa dgn family banyak, duit pun banyak .. 

Leaders ieja dah buktikan in 2 years their monthly income from RM20k per month. Impressive kan? So kita follow jer langkah mereka.

It’s your call whether u still wanna stay like what u are now or just do a little bit of changes in your life. The clock is ticking.

Start now or NEVER!!!

Contact ieja to book your appointment today!

Mobile: 012-4972602
Email: shaliza_82@yahoo.com




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...