Monday, 25 June 2012

TIPS UNTUK KEKALKAN BERMOTIVASI?

Hi uolss,


Tadi ieja terbaca sedikit artikel cara2 untuk kekalkan diri kita bermotivasi .. So hari ni ieja nak share sedikit tips & ilmu ni semoga dapat membantu kita semua :)


Kadang-kadang kita selalu sangsi dengan keupayaan diri, termasuk la diri ieja sendiri .. Sometimes, baru kita nak rasa kuat, datang pulak kawan2 yang cucuk2 kita dengan negatif thoughts .. 


So bagaimana kita nak kekalkan bermotivasi?


1. Baca kisah orang yang berjaya
Slalunya bila kita baca kisah orang yang berjaya ni, perasan tak yang mereka mesti pernah lalui fasa kegagalan .. Tapi dari kegagalan ni la mereka jadi lebih kuat .. Sejak ieja buat biznes Premium Beautiful ni, ieja suka ingatkan diri tentang kejayaan Kak Ana (CDM Siti Rohana) & Hanis Haizi .. Dari situ terasa aura & semangat mereka ..






2. Be a self-motivated person.
Kita selalu nasihat anak kita or orang lain, tapi selalu lupa untuk nasihatkan diri sendiri .. So mulai hari ini jom kita pujuk diri kita & bisikan ke dalam hati .. Kerana hanya diri kita yang mampu mengubah diri sendiri .. Macam ieja, selalu je bercakap dengan diri sendiri depan cermin .. hehe .. bukan orang giler tau, but nak kuatkan diri sendiri ..






3. Berkawan dengan orang yang POSITIF ..
Untuk berkawan dengan siapa itu pilihan kita .. Jangan kita salahkan kawan kita if mereka selalu buat kita down tapi kita patut salahkan diri sendiri coz salah pilih kawan .. Be with POSITIVE people, then only we will be POSITIVE!!









4. Ingat kembali IMPIAN & MATLAMAT hidup kita ..
Macam ieja bila bangun pagi, sentiasa ingatkan ape matlamat ieja nak capai dalam biznes & hidup .. Kita tak boleh jadi macam lalang, semalam cakap impian itu dan ini .. Esok lusa, dah lupe impian kita .. 




5. Yakin & Konsisten ..
Setiap apa yang kita lakukan, kita haruslah yakin .. contoh macam ieja, yakin dengan biznes Premium Beautiful dapat mengubah kehidupan ieja & keluarga ke arah lebih baik .. Biar apepun orang cakap, ieja yakin dengan apa yang ieja usahakan .. Alhamdulillah, banyak juga yang ieja capai dalam tempoh tak sampai setahun dengan biznes ini  .. Yang penting usaha perlu konsisten ..








6. Berdoa & tawakal ..
Setiap kejadian berlaku ade sebabnya & Allah maha mengetahui ape yang terbaik untuk kita .. jadi janganlah cepat sangat give up .. sayang sangat .. Just usaha, berdoa & lapangkan hati .. 




Semoga perkongsian ieja dapat membantu kita semua lebih bersemangat dalam ape jua yang kita usahakan .. Amin :)



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...