Monday, 10 September 2012

MY INSPIRATION & MOTIVATION ~ WHY THIS BIZNES?




Semalam masa tengah edit gambar majlis Anugerah SM/SSM, ieja dapat ucapan tahniah dari seorang kenalan FB. Tiba2 rasa sebak pula. hmmmm .. Why?




Sebenarnya ieja bukanlah asal dari keluarga yang senang. Masa mak ayah ieja kerja di KL dulu memang hidup agak selesa sedikit. Mama kerja sebagai pelukis pelan. Papa pula supervisor. Kawan2 masa sekolah memang tahu ieja suka shopping, coz papa mewahkan ieja. Tapi tiba2 mama jatuh sakit (leukemia) & segalanya berubah. 




After chemotheraphy mama dah tak boleh bekerja sebagai pelukis pelan & since that kami pindah ke Pahang. So hingga kini mama bergantung pada duit Socso. Papa pun sama, after a few years sakit jantung & terpaksa berhenti kerja. Bayangkan tiada income & ieja 5 beradik masih bersekolah.






Mama, papa & adik2 (1st raya 2012, ieja kat Kedah masa ni)



So masa ieja mula2 kerja memang niat nak bantu mak ayah. Tapi gaji sendiri after tolak duit sewa, belanja Fariz & lain2 pun tak cukup. Apetah lagi ketika itu berstatus "single mother".


Ieja pernah buat insurans & unit trust untuk tambah pendapatan. Tapi hasil tak seberapa coz masa yang terbatas as part time agent. Pernah juga bekerja part time buat akaun mini market, kerja setiap Isnin - Jumaat 2 jam sehari, dapat la RM600 sebulan. After 3 bulan ieja berhenti coz tak larat.



Not only ieja, hubby after kami kawin die plak buat part time untuk bagi ieja & Fariz hidup selesa. Rasa sebak jugak coz ikutkan hubby tak pernah susah. Sampai satu masa rasa kesian kat dia tak cukup rehat. Kadang ieja tidur, hubby belum balik lagi. Dapat jumpa pun masa breakfast pagi tu je. Sedih pun ade masa tu.





Saat di satukan :) 





Thanks hubby being the best for us ..

Until kawan ieja datang ke rumah untuk bagi ieja try korset Premium Beautiful. After try korset, kawan ieja share peluang biznes ni. Sebelum ni memang ieja tahu kewujudan biznes ni, tapi takut & rasa macam susah. Menyesal ieja letak perception tu coz after kawan ieja terangkan step by step macam mana Green Leaders Academy Malaysia (GLAM) jalankan biznes thru online, rasa senang sangat ..


Biarpun dah nampak senang tapi hati tetap takut. Bukan biasa buat, memang la kita takut kan. Then biasalah, nak buat baik mesti ade bisikan syai*** ;)



Tapi bila ieja fikir balik sampai bila kami nak hidup susah. Nak jugak bagi yang terbaik pada Fariz & bantu family. So datang sedikit keberanian. Tapi ketika itu hubby ieja pulak tak setuju coz die slalu dengar yang negatif about this biznes. 



Pada ieja itu orang lain & bukan GLAM. Coz ieja dah nampak banyak sangat bukti kejayaan dalam business ni, especially Hanis Haizi. 



Hanis Haizi in Berita Harian .. 
Umur 28 tahun tapi pegang income 6 angka .. cool kan ;)







Lagipun ieja dah terbayang ketika itu, kalau ieja buat biznes ni, ieja nak hubby berhenti kerja part time. Barulah kami ade masa bersama. Niat ieja ketika itu hanya nak bantu hubby & family.



Alhamdulillah dari hubby tak setuju ieja buat biznes terus jadi tulang belakang after nampak hasil bulan pertama :)







So kita as wife kena faham hubby. Mereka tak bagi bukan selamanya, cuba buktikan. Mesti lagi sokong. Mana ade suami yang tak suka tengok wife berjaya. Mungkin dia tak bagi sebab kita tak tunjuk kesungguhan kita untuk buat business ini. Jadi kalau betul nak berubah, tunjukkan kesungguhan pada suami.




Dari 4 angka kini 5 angka :) 



Dari hanya impian kini kenyataan ..






Alhamdulillah, hingga kini ieja pegang peluang yg Allah beri & sama2 bantu kawan2 pula untuk capai yang sama. Peluang bukan datang selalu, jadi kita kena cepat2 bertindak sebelum peluang berlalu.


Syukur, dari biznes ni hidup kami lebih baik dari sebelum ni. 



Kalau ieja tak ambil peluang ni 14 bulan lepas, mungkin hingga hari ini duit asyik tak cukup & hubby masih kerja part time. Risau tau kalau hubby kerja teruk, coz takut dapat strok plak bila tak cukup rehat / penat.



Takut jugak kalau tak ada simpanan yang cukup, ape akan jadi pada Fariz if apa2 jadi pada kami. bukan minta tapi malang kan tak berbau. Kita tak tahu ape akan berlaku hari esok, jadi just berusaha untuk sediakan payung sebelum hujan. 



Untuk berjaya, just dekatkan diri dengan orang yg berjaya, follow rapat2, confirm kita pun dapat :)


So, DO NOT HESITATE!

COME & JOIN me NOW

Do contact ieja ya

mobile: 012-4972602
email: shaliza_82@yahoo.com




p/s: Thanks to hubby coz dari kita kenal banyak tolong sayang .. Now is my turn nak balas ur pengorbanan ..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...