Tuesday, 30 October 2012

Tips Untuk Berjaya by Dato Azizan Osman 10P


Pagi ni nak share status DAO (Dato Azizan Osman) sebagai renungan di pagi Selasa .. Semoga dapat memberi peringatan kepada ieja & rakan-rakan lain .. Apa yang DAO ni share actually simple but perkara-perkara yang kita tak perasan .. 







Even mentor ieja, Hanis Haizi selalu pesan benda yang sama .. Jom kita review apa 10P itu ..


10P KELEMAHAN/ MASALAH ORANG YANG SELALU GAGAL DI DALAM MENCAPAI IMPIAN MEREKA

1. Pemberi Alasan
Dulu ieja selalu bg alasan tak de masa, sedangkan Allah beri semua manusia 24 jam yang sama .. Tapi ieja faham, as orang yang bekerja, masa sangat terbatas .. Lucky ieja in the right group, contoh Green Leaders Group memang maximisekan power of online business, so masa sangat flexible .. Hp kan canggih, FB is accessible even dalam LRT or toilet ;p


2. Pemalas
Yang ni hanya kita yang mampu ubah .. Orang lain push la kita macam mana pun, tapi klau kita tak nak berubah, kita akan stay forever macam ni ..


3. Penangguh
Yang ni memang paling TOP kot .. coz selalunya kita suka buat something last minute .. but actually if kita nak buat something, do it asap then u will result faster ..


4. Perlahan
Tak pe .. saya nak buat slow-slow .. Opss, tapi sebenarnya kalau kita slow sangat nanti orang lain overtake kita .. macam di hway (abaikan AES ;p)


5. Penunggu
Takut kan jadi penunggu, adik beradik hantu ni ;) Selalunya kita suka tunggu & lihat .. Sikap ni hampir kepada bertangguh .. Sebenarnya, sikap ni tak bawa apa-apa manfaat pun .. Kalau hanya tunggu, orang yang bertindak awal dah berubah, kita masih sama .. Kan sayang masa menunggu tu ..


6. Pengikut bukan Pemimpin
Jangan hanya jadi pengikut coz kita tak kan ke mana .. But learn how to lead .. Alhamdulillah, ieja dari zero, belajar dengan leader-leader ieja, Sha Khalid & Hanis Haizi, how to lead our own business .. Today I'm proud to have almost 100 beautiful agents under my wing & ieja bangga bila tengok most of them lead their own business :)

7. Penyibuk Bukan Halnya
Haha .. yang ni memang kepochi .. Tak de pekdahnya .. Orang lain merasa, dia terasa .. Baiklah sibuk dengan hal sendiri yang ada hasilnya ..


8. Penuduh
Selalunya kita suka menuding jari pada orang lain, tp lupa ade lagi 4 jari yang menunding kat diri sendiri .. 


9. Pengkritik bukan Pelaku
Kalah Simon Cowell kalau bab mengkritik .. Tapi diri sendiri pun tak pernah buat .. Camne tuh kritik orang lain ;)


10. Pertengahan Jalan, tidak buat sehingga habis!
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan .. Kadang yang buat kita sekerat jalan is because "SEMANGAT" .. tips paling mudah untuk kekalkan semangat, just be surrounded with positive people that have same goals .. Kalau surrounded with negative people, memang cepat kita putus asa ..

Jom kira review diri kita & start perbaiki untuk capai kejayaan :)

Who we are today is not important, but what we gonna be in the future is the most important :)

The change is start with YOU!!


012-4972602

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...