Tuesday, 8 January 2013

My Own Experience in Premium Beautiful Business



Pejam celik, pejam celik, dah lebih setahun ieja dalam biznes ni .. Dah almost 6 bulan juga jadi full time mumpreneur .. cepat sungguh masa berlalu :) Hari ni ieja just nak share pengalaman ieja dalam biznes ni .. Mungkin ade di kalangan kawan2 lalui perkara yang sama seperti ieja ..



Sebelum ieja berada dalam biznes ni, ieja ingat biznes ni susah & nak kena cari ramai orang .. Then ieja fikir yang income besar & qualify melancong tu mesti kena jual banyak .. All this just my own assumption .. Sedangkan tak pernah dengar biznes plan pun lagi .. Masa tu nak approach any agents rasa takut kena paksa join biznes, so buatlah assumption sendiri .. Ni yang tak betul, coz bersangka buruk dengan orang .. Yup memang ada yang jenis memaksa tapi tak semua .. Alhamdulillah jodoh ieja dengan Green Leaders Group & Sha Khalid, sedikit tak paksa ieja .. 

After a few months ieja follow blog Hanis Haizi & Sha Khalid, rasa terpanggil untuk ieja try Premium Beautiful korset tuh .. Masa tu berat badan naik & memang kalau nak pakai baju tak de cutting lansung .. sedih!! Dah cuba pergi gym tapi tak boleh nak disiplin .. Balik kerja penat & kalau dah sampai rumah, nak keluar balik punyalah malas .. End up rugi RM2k++ .. 

So dah di takdirkan jodoh jumpalah Sha Khalid untuk fitting Premium Beautiful .. Even masa try pakai pun dah nampak immediate shaping .. Memang happy lah, terus decide untuk beli .. After try tuh, sempat ieja tanye Sha macam mana die buat biznes ni secara part time, sedangkan kerja beliau sebagai engineer selalu busy .. Apetah lagi dengan 2 orang anak .. Plus, ieja kagum dengan achievement Sha ni, tak sampai setahun dengan biznes dah tukar kereta dari Viva ke Mercedes .. Ikutkan kita semua mesti ada kereta impian masing-masing kan ;) 

Di situlah bermulanya ieja di dalam biznes ni .. Masa ieja mula biznes ni, ieja ade letak own target .. Apart of extra income, Ieja nak qualify trip melancong ke Holland & Belgium .. Of course la nak sangat since kami tak pernah ke Europe .. Kalau holiday pun dalam Malaysia jer .. huhu .. Then nak dapat macam Sha, iaitu kereta impian before Hari Raya .. Dah terbayang masa tu mesti mak ayah bangga tengok kami balik dengan bimmer .. hehe .. Our kereta impian masa tu BMW, memang tak pernah bayangkan dapat capai by age of 30 ..

Sebelum ni ieja selalu buat assumption, hanya orang yang dah lama dalam biznes boleh capai semua tu .. Sebenarnya tidak .. If ada cara yang betul, confirm kita akan dapat yang sama seperti our leader .. Contoh ieja & Sha Khalid .. ieja follow Sha, Sha just follow Hanis Haizi .. Tapi kalau kerja, ieja follow boss ieja, adakah ieja dapat gaji or pangkat sama macam boss ieja? Boleh tak share pangkat? Boleh dapat income yang sama? But in this business boleh .. Yang penting kita usaha dengan konsisten & percaya dengan apa yang kita usahakan .. Usaha pun secara TEAMWORK!! Bertambah jadi mudah kan :)

Dari pengalaman ieja sendiri, biznes ni banyak mengubah kehidupan kawan-kawan .. Mostly yang buat biznes ni bukanlah orang kaya, tapi masing-masing ada impian besar & nak jadi kaya .. Of course bila kita ade lebih, lebih juga dapat share bersama keluarga .. Lagipun nowadays, without side income gaji hanya cukup-cukup makan .. 

Kalau ieja dulu, gaji hanya cukup-cukup bayar hutang .. Savings memang tak ada .. Bagi duit pada mak ayah pun bukan selalu .. Malu pada mereka, sedangkan mak ayah dulu berusaha nak bagi yang terbaik pada kita .. Kita pulak bagi setakat bagi RM100-200 .. Agak-agak cukup berapa lama tu? Rasanya 2-3x pergi pasar pun dah habis .. 


My family & ieja is the eldest .. besar tanggungjawab kan :)

Bila tengah bulan jer ieja stress, sebab duit tak cukup .. Bila di kenangkan masa  tu, memang rasa perit .. Syukur Allah lorongkan ieja dalam biznes ni .. Dapat bantu mak, ayah, hubby & of course dapat beri yang terbaik buat Fariz ..

Ieja nak share perubahan a few people dalam biznes ni:


Hanis Haizi, dari seorang housewife, sekarang income bulanan 6 angka .. Founder of GLAM (Green Leaders Academy Malaysia) & dah lahirkan ramai usahawan with income 5-6 angka .. Bila terbaca kisah Hanis, dulu beliau sendiri bukan senang .. Tapi buat biznes ni untuk anak-anak .. Malah hanis pernah rasa rendah diri dulu bila mostly kawan-kawan dah bergelar engineer, tapi beliau hanya seorang housewife .. Tapi dengan biznes ni, beliau betul-betul berubah .. Dulu as housewife pernah Hanis imagine untuk capai seperti sekarang? Kita hanya perlu mulakan langkah pertama & berani .. Then usaha & capai step by step ..




Sha Khalid, anak Felda yang sekarang income RM40k++ Sha pernah share dengan ieja, even bekerja sebagai engineer, income still rasa tak cukup .. Loan PTPTN, loan rumah, loan kereta & pelbagai loan lah .. Even nowadays education untuk anak-anak pun bukan murah kan .. Jadi untuk bantu keluarga, agak terbatas .. Alhamdulillah skang tak ada masalah, dapat beri yang terbaik untuk anak-anak & family ..



Nurul Ain @ Yong, anak buah hubby ieja .. dari income hanya RM500-700 sebulan, kini  hampir 5 angka .. Yong pun dulu pun selalu orang pandang rendah dengan kemampuan beliau .. Yong bairpun masih anak dara tapi buat biznes ni sebab nak bantu family .. Bukan sahaja Yong berubah dari segi income, malah lebih konfiden dengan diri sendiri .. Congrats Yong!!

Actually ramai lagi kawan-kawan biznes yang cerita lebih kurang di atas .. Sebab kita susahlah, kita perlu bertindak & berubah .. Kesenangan tak akan datang bergolek .. Unless kalau kita di lahirkan kaya raya .. Tapi kalau kaya dari usaha sendiri lagi bangga kan :) Duit setinggi gunung, kalau di tarah tetap akan habis .. So if kita memang dah senang, why not generate more income from there .. 

Apa yang kita buat hari ini ialah back up untuk future kita since nilai duit semakin kecil & cost of living pula semakin naik .. Cuba lihat diri kita sekarang, adakah cukup apa yang kita ada? Adakah cukup apa yang kita beri pada mak ayah? 




Setiap apa yang kita nak capai, bermula dengan langkah pertama .. Do contact ieja if uolss nak tahu lebih details how this biznes boleh bantu kita upgrade income & life .. 

mobile: 012-4972602
email: shaliza_82@yahoo.com



p/s: Never ever do assumption if kita tak faham or tak tahu .. It could be an opportunity to us in the future (based on my own experience) :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...