Wednesday, 20 February 2013

5 Tips to Success in Your Business ~

Aku MESTI berjaya! Selalu kita laungkan macam ni kan. Siapa pula dalam dunia ni tak nak berjaya kan. Tapi kejayaan tu datang dalam banyak cara & tak datang bergolek. Some people pula cakap kejayaan sebab nasib. Boleh ke macam tu? Kalau kaya sebab nasib, contohnya di lahirkan kaya itu memang ada. But to mantain & to be successful  mesti ada effort dari diri kita. Allah maha adil, bila kita usaha pasti ada hasilnya biarpun sedikit.

After a year buat biznes ni, selalu kawan-kawan cakap best jadi ieja dah berjaya. Sejuk hati ieja mendengar & ieja ucapkan banyak2 terima kasih pada semua. Tapi kejayaan yang ieja capai hari ini tiada dalam perancangan ieja mahupun husband. Kejayaan ini hanya sedikit berbanding leader-leader ieja macam Hanis Haizi & Sha Khalid. Apepun ieja sangat-sangat bersyukur dapat peluang untuk berubah :)

Actually ieja kenal about biznes ni pun bermula dari FB seorang rakan. Biasalah, dulu-dulu after dinner selalu je layan FB kan, end up tertarik dengan status rakan ieja about SIDE INCOME. From FB akhirnya jumpa blog Sha Khalid & Hanis Haizi. Dari hanya nak try korset Premium Beautiful, akhirnya ieja di sini. Alhamdulillah.




Untuk berjaya bukan mudah, tapi kalau ada cara yang betul, tidak mustahil kan. Ieja sendiri dah lalui & hari ni ieja nak share sedikit tips untuk kita berjaya dalam biznes? Actually, ilmu ni dari seorang rakan, Firdaus Mat Saad. Beliau dapat ilmu ni dari Seminar dato Azizan Osman. So hari ni ieja nak share sedikit ikut pengalaman ieja sendiri :)

M-E-S-T-I ...

M- Mentor
Untuk bina empayar biznes sendiri kalau takde yang ajar bukanlah mudah. Firdaus sendiri pernah share, untuk beliau mulakan biznes ternakan ayam, almost 2 years beliau masih dalam proses try & error. But for ieja & rakan2 under GLAM, we already have our mentor to guide us closely. So in a few months pun uolss dah boleh nampak hasil :)

Hanis Haizi, Sha Khalid & Shaliza Aziz, GLAM Leaders ..

E- Education
Apa yang kita buat mesti ada ilmu. Contoh nak kawin dulu, mak kita punyalah pesan macam2 which is ilmu rumah tangga. Kalau nak berjaya sebagai seorang doktor, mesti la masuk uni & start belajar about medical. So to be successful in our business pun kena belajar juga. That's why under GLAM we do provide FREE training class, Seminar & Personal Coaching. Semakin kita belajar, semakin tajam la ilmu kita :)





S- System
Of course kalau buat biznes tanpa system, macam Firdaus dulu, try & error sangat berisiko. Tapi tak bermakna tak boleh berjaya, cuma ambil masa yang agak lama & mungkin melibatkan kos yang tinggi. But kalau macam kita modal kecil, our biznes sangat sesuai coz dah ada system yang di luluskan oleh kerajaan & dah terbukti berjaya. Even ieja sendiri dah lalui & memang bukan sahaja mudah buat ieja, but for rakan-rakan lain juga. Tak perlu nak pecah kepala fikir new system for our biznes. Simple kan :)




T- Tindakan
Sekuat mana pun orang lain bantu kita, if tidak ada tindakan dari kita semuanya sia-sia. Perubahan besar bermula dengan diri kita sendiri! Tindakan ieja dalam biznes ni pun based on guidance dari team. Now, main focus ieja untuk guide biznes partners pula.



I- Impian
Untuk berjaya impian mesti BESAR. Macam zaman belajar dulu, we always aim for higher result. Tapi kalau impian biasa-biasa sahaja, macam mana kita nak gali potensi diri. Nothing wrong ada impian besar, cuma kebanyakan orang kita malu & selalu risau apa orang lain fikir about impian kita. Our life is our choice :)



So mulai hari ini, kita mesti nak tanam M-E-S-T-I berjaya & confirm kita semua boleh :)

If uolss interested to be part of our exciting journey, just pm ieja at 012-4972602 for more details.

All the best uolss!!

XOXO,


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...