Sunday, 7 April 2013

Our 36 Hours Stranded Moment From London to Paris


Assalamualaikum & salam sejahtera :)

For those yang follow insta / FB ieja mesti dah tahu kan yang during our trip London / Paris, our team GLAMpreneurs terkandas about 36 hours. We was stranded in the Eurotrain station & bus due to heavy snow in Paris. So today ieja nak cerita our 36 hours stranded moment from London to Paris which kenangan yang tak kan ieja lupakan.

After 4 days in London, on Tuesday, 12 Mar 2013 our team GLAMpreneurs dah ready nak gerak ke Paris. So seawal 4am kami dah bangun & bersiap. Our train at that day suppose 8.30am. Since our team je almost 100 peoples, tu kena gerak awal. 

By the time sampai St Pancras Station, our tour guide dapat news yang our EuroStar train delayed. Masa tu ingatkan sekejap je, so we alls semua just tunggu on the confirmation. Cuaca memang sangat-sangat sejuk, even dalam station pun terasa sejuk ke tulang. 

At 8.00am, baru sampai St Pancras station


Masa menunggu tu, sempat lagi kami bergambar :)
Masa ni around 10.00am

Dah mula bosan menunggu & sejukkkkkkk!!

Suasana dalam St Pancras Station

Actually our tour agent ada try nak ambil flight, tapi airport di Paris pun tutup. After menunggu around 6 jam, akhirnya our tour guide informed yang Eurostar ke Paris cancelled. Masa tu bukan je sejuk, lapar sangat-sangat. Dalam station tu tak banyak sangat cofee shop, but boleh la untuk alas perut. 

And as a back up plan, our agent pun try la arrange bus for us. Almost at 4pm, baru kami dapat bas ke Paris. Masa tu mereka inform kami yang perjalanan ke Paris mengambil masa about 6 jam. Fuhhh!! Jauh jugak tuh. 

Tak sampai 30 min dalam bas, terus ieja terlelap. Bila sedar masih lagi dalam perjalanan. Driver bas pun tak boleh drive laju sangat since keadaan jalan yang licin due to snow. Tapi masa tu memang rasa excited plak kan after tengok pemandangan with snow. Cantik!!




 After sampai border, rasa sedikit lega coz perjalanan kami ke Paris semakin hampir. Masa ni dah terbayang hotel Pullman, tak sabar nak mandi & rest puas-puas. hehe.





But, masa kami nak masuk border France, bas kami tak di benarkan masuk.  Masa tu dah cemas, kenapa pulak ek. Rupanya mereka minta semua kenderaan berat try again at 9pm. Masa tu baru 6.30pm, fuhh another 2.5 hour. Again, we are stranded in the station. Lucky kawasan border ni ade RnR yang besar & bertutup. Tak de la menggigil kesejukan.

Confuse nih, sedih or happy?
So inilah kawasan border tu .. Jakuns okey tengok snow.

Biarpun stress tapi kami tetap enjoy every moment together.
Yang shawl hijau tu Ain, dia dah tak tahan sejuk tahap gaban. hehe

Ni dalam RnR border UK-France.
Alangkah best kalau banyak food stall macam RnR Tapah LOL!
Masa ni our dinner just a cheese ball & coke.

So at 9pm, bas kami mula bergerak. Masa ni nervous sangat-sangat, takut bas tak lepas border France. Alhamdulillah, akhirnya lepas juga. Ingatkan ke Paris just by bus, rupanya naik Euro Train yang lalu terowong bawah laut which is Channel Tunnel. Again rasa jakunss. Bayangkan bas yang besar ni akan masuk ke dalam coach, then this coach akan bawa kami ke France & it just took 35 minutes.

Moving into the coach

Ni la rupa dalam coach tu. So each of bus, akan di pisahkan by section.
Each section just for 1 bus. 


My business partners, Ain & Yong with our leader, Sha Khalid.
Sempat posing biarpun masing-masing dah kepenatan. 

With our tour leader, Darren Chin. Seriously dia ni best sangat-sangat!
Memang jaga kami tip-top!

After tu dah tak sedar apa-apa. Penat kot, tu terlelap. Dengan harapan after 4 hours kami akan sampai ke hotel dengan selamat. Asyik terbayang nak mandi & katil jer.

Sedar-sedar je terus tengok jam, dah 4.30am tapi masih belum sampai. Masa tu dah rasa pelik nape la tak sampai lagi kan, tanye hubby rupanya dah a few hours bus stranded & not moving at all. Bila tengok luar, gelap je. Lagi la rasa nervous & the best part of it, our driver pun tak tahu what happen. No news at all! 

Actually Paris memang dah lama tak de salji, I've been told that they never had snow for past 25 years. And yes we are part of their history. That's why our bus driver or tour guide pun tak tahu apa perlu buat.

Yes, we were stranded there just like this.




Masa stranded dalam bas, kami agak risau. Of course no food, no water. Nak ke toilet pun tak boleh. Yang paling kami risau coz we don't have any idea bila boleh gerak. Masa ni semua GLAMpreneurs dah mula keluarkan food apa yang ada, thankful ada kawan-kawan macam ni. Masa ni juga kami start being closer than before. 

Bila hari dah cerah sikit, barulah kami dapat keluar dari bas. Tak larat kot duduk je dalam bas, krem kaki. Tapi nak duduk di luar lama pun tak boleh, tak tahan sejuk. Just imagine the temperature was below zero Celsius, freezing!

Our bus. Not moving at all!!

Around 7am.
The other road was ok, heading to Paris only was not moving.

Me with my PA, photographer, advisor & also my love ;)



After a few hours, our tour guide inform ada RnR in the next 1km. After discussed, kami semua sepakat untuk jalan kaki ke sana. Dah tak tahan lapar & nak ke toilet. Kalau kat Malaysia, paling jauh jalan pun dari parking ke mall kot. haha. Maka bermulalah sesi walkathon ke RnR ;p





Bila sampai rupanya bukanlah RnR pun, just a small petrol station. Tak salah ieja BHP. Tapi excited macam nampak mall, masuk je BHP tu terus sambar roti & air. Borong makanan macam untuk seminggu kot, takut stranded ntah sampai bila. Masa di BHP ni sempat lagi kami enjoy main snow. Mungkin ade hikmah di sebalik dugaan ni, dapat juga ieja main salji kan. haha


Ada macam stress tak? hehe


Happy faces ;)
Biarpun dalam keadaan macam ni, no one merungut including our mentor Hanis Haizi. We just enjoy every moment we have.


Sejuk!!
So this activity untuk panaskan badan ;P 

Anak siapa la over-excited ni hehe

GLAMpreneurs under B2 bus

Yang ni pose wajib, lompat tinggi ;p

Yang ni pula pose ala2 hindustan movie ;p
Hazelin & Kak Aween ..

Not only me yang jakun, Mr Hubby pun excited main snow :)


Setiap ujian Allah pasti ade hikmah kan :) After all, we were so happy enjoy our moment main snow. Of course most of us memang first time tengok snow yang real, including me. hehe. Tengah main snow dapat good news. Highway dah clear & kami dah boleh bergerak ke Paris. So around 12pm kami mula bergerak ke Paris. Alhamdulillah.

So that's all my story during stranded in Paris. Because of that also our trip being extended to 10 days. Yahooo!!! Mean more days for shopping! Mula-mula risau juga tak sampai Paris hehe.

We are so lucky because our company memang concern about us, untung buat business dengan syarikat yang kukuh. Tak perlu risau about kebajikan kami. I know that company spend so much money to extend our stay for another 2 nights for 100 GLAMpreneurs. Not only about our stay, our food, but also our new flight ticket to Kuala Lumpur.

That's all about the journey. About Paris, ieja will share later ya. Stay tune!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...