Working At Home Mother (WAHM)

Thursday, 25 April 2013



Zaman sekarang masa makin tak cukup kan. Kalau zaman dulu pergi kerja tak jem, so maybe just about 20 min dah sampai office. Now dalam 1 hour, ada juga kawan2 yang kerja di KL tapi tinggal agak jauh contoh Seremban, Rawang. Lagi la banyak masa atas jalan raya. Then kalau dulu ke pasar nak beli barang, park sebelah pasar. Now pasar pun dalam mall, nak cari parking pun kena tawaf banyak kali. Fuuhh, habis macam tu jer masa kita.

That's why selalunya bila si ibu yang bekerja kurang ada hati nak back to work after berpantang. Kadang nilai duit gaji tu tak setimpal dengan penat & stress. Even ieja sendiri dulu masa 8 tahun makan gaji, lalui macam2 cabaran dalam dunia bekerja, rasa sangat jeles pada kawan2 yang bekerja sendiri or ade own business. Coz for them masa sangat flexible & income pun lebih banyak.

Masa ieja mula business bersama GLAM in July 2011, tak pernah bayangkan akan jadikan ni sebagai career. For me masa tu nak cari side income untuk setelkan loan2 yang keliling pinggang. Lagipun masa tu nak sangat bagi duit lebih pada mak ayah since mereka pun semakin tua.

But masa dapat bonus PERTAMA yang melebihi RM7,xxxx++ masa tu, ieja mula nampak potensi business ni. Ingat lagi, rasanya masa tu ieja just spend about 8 hours per week, tapi hasil macam gaji 3 bulan. Masa tu baru ieja faham macam mana most of senior / leaders in my team boleh earn RM30,000++ & do this business full time. 

Hanis Haizi, WAHM with 6 figures monthly income.
She is one of my leader. 

Sha Khalid, from IT engineer become WAHM with 5 figures solid income.
She is my leader too :)


More money & more time with family! 

Yes, this is what we want. Of course as seorang ibu, masa dengan anak-anak sangat penting. Nak lihat anak-anak membesar di depan mata kita. Tapi at the same time, nak income masuk ribu2 dalam akaun ;) I'm lucky ieja tak de la outstation masa bekerja dulu, but for kawan2 yang selalu outstation or kerja shif mesti rasa tak seronok. Tu belum kira yang PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh). Sangat tak best & quite stressful. 

Ieja rasa bertuah coz ieja cepat ambil peluang ni & cepat juga bertindak. Semakin kita bertangguh, semakin jauh peluang itu berlalu pergi. If ieja masih nak tengok kejayaan orang lain ketika itu, nothing yang ieja boleh rasa. Terasa ade la kot. hehe

Alhamdulillah after one year with business (part time), ieja dah pun jadi full time mumpreneur aka Working-At-Home-Mother (WAHM). And now masa ieja sangat-sangat flexible but yet I do generate income berkali ganda dari makan gaji dulu.

Fast action, fast result!!

With this juga ieja nak ucapkan congrats to my business partners yang dah berjaya menjadi full time mumpreneur. Akhirnya impian untuk menjadi Working-At-Home-Mother (WAHM) tercapai. Congrats Syikin Salleh, Faeza Zainudin & Ieyda from banker become full time mumpreneur & the latest Kam Maria, from engineer become WAHM.




There will be more & more WAHM from my team by end of this year. Can't wait that moment. Ieja pun rasa happy bile tengok business partners happy. Business jadi lebih seronok :)

For those wanna be part of us, just pm ieja . Let's enjoy working at home with our kids :)

Post Comment
cheq sue dieyha said...

macam best je biz ni kan k.ieja :)

shaliza aziz said...

Hi sue...yup memang...dulu kak keje as banker. Now dah dah berhenti dan buat full time. Bnyak skit masa untuk family ;)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature