Monday, 10 June 2013

10 Reasons To Start Your GLAM Business


GLAMpreneur, Shaliza Aziz, Sha Khalid
Me & CDM Sha Khalid with our GLAMpreneurs



Hi everyone!!

Hari ni ieja nak share about our business. From time to time, our team is growing & makin ramai tanya benefits this business. Gambar di atas ni, one of activiti wajib after class di GLAM kelmarin. Semua sawan camera hehe.  

Alhamdulillah, now makin ramai business partners yang looking forward for GLAM class. Actually kelas ni tak wajib pun. Tapi from my own experience, when we have knowledge business makin senang. Income makin menjadi-jadi. hehe. Tu makin seronok datang GLAM. After all FREE knowledge ;)

Under GLAM, we have various background of partners. Even from my team, we have banker, engineer, guru, kerani, polis, housewife etc . Not only beza background, berbeza umur juga (tapi semua nampak sebaya kan ;p). Tapi semua tu tak penting, yang penting semua ada matlamat yang sama untuk berjaya & nak cari duit lebih ;)

So why we do this business? These are the 10 reasons to start your GLAM business today!


1. Savings 

Gaji just cukup-cukup makan & mostly yang buat savings thru ASB loan ;) Tapi kalau kita tengok keadaan ekonomi, savings setakat puluh ribu tak cukup. Kalau anything happen, tu hanya cukup for a few months. But for me, without this business savings tak pernah cecah 5 angka pun. With this business, you can save 4 figures every month. In a few years, dah boleh cecah millions. Just like my mentor, Hanis Haizi. Isn't great?
money

2. Nak settle hutang yang keliling pinggang 

I must admit this is the worst part, makin lama bekerja, makin banyak pula loans. Actually komitmen kita tak pernah pun berkurang, makin bertambah jer. Masa ieja masih bekerja as banker dulu, kami memang senang nak buat loan. Macam-macam ada, from festive loan to even nak beli furniture boleh apply for loan. End up most of us loan up to maximum limit. 


3. Credit Card payment 

So tempted to swipe especially bila sales di tengah bulan. Hehe. Kalau tak swipe & nak tunggu gaji, sales dah habis ;) Nafsu ni memang susah untuk di bendung kan. 


4. To get married / engaged 

Nowadays belanja kahwin makin tinggi. Nasib ieja dah kahwin ;) Even bertunang pun dah habis beribu-ribu ringgit. Biarpun ramai yang cakap jangan ikut orang or just ikut bajet sendiri, but dalam hati nak juga majlis yang meriah kan ;) Apetah lagi kalau asyik tengok magazine or majlis perkahwinan / pertunangan kawan-kawan kita. 


pelamin, pengantin, shaliza aziz, hanis haizi
Pic credit to G'Sutra Andaman


5. Shopping

Siapa la tak suka shopping kan. Just imagine kalau ada side income & nak shopping pun tak rasa bersalah. Tak perlu usik gaji or savings ;) Just like my mentor, Hanis Haizi, shopping by cash & tak perlu nak sekat-sekat. No credit cards. hehe

Hanis Haizi, Selfridge, London, Oxford Street, shopping
Enjoy sakan hasil usaha sendiri :)


Tod, Burberry, Prada, Bicester Village, London, Shopping
Hasil sendiri dari Bicester Village, London ;)


6. Down-payment kereta or rumah

Just imagine, property semakin mahal. For area Kuala Lumpur, condo pun average RM300,000 so minimum deposit RM30,000. Sebab tu ada sebahagian agak berat nak beli rumah sendiri because of the down payment. Belum masuk lawyer fees, so extra income from business will be a great idea for that. One of my business partner, Norain, masa buat business dulu her aim nak bayar lawyer fees. Alhamdulillah, from first bonus RM7,000 (part time sahaja ni) terus setel lawyer fees.


7. To give MORE to our parents

Imagine if we can give them 4 figures every month. Cukup untuk beri keselesaan kepada mereka. Emak ayah pun senyum lebar je :) In sha Allah, this is my next target. Nak senangkan parents. Kalau bagi RM100-200 sebulan, hanya cukup sekali ke pasar. Cukuplah masa mereka besarkan kita, mereka berkorban untuk beri yang terbaik. Now is our turn to give the best to them.

8. College fees

Start saving from now. So kalau ade duit yang cukup, tak perlu anak kita nak pinjam PTPTN. Actually nowadays ramai adik-adik yang mengeluh bila mula kerja kena tolak loan PTPTN. Some of them, gaji being deducted more than RM200 per month. Gaji as degree ada yang kurang dari RM1500, so macam mana nak survive.


9. Emergency

Hmm, yang ni banyak dalam list. Contoh kereta rosak, kita jatuh sakit, rumah rosak etc. Ter'shopping tak masuk dalam list ni. hehe






10. Persiapan Hari Raya

Another 1 month before Ramadhan. Confirm banyak persiapan & duit belanja di perlukan. From baju raya, petrol, tol, emak ayah, duit raya for anak-anak buah & the list go on ;) Kalau harapkan duit gaji confirm tak cukup unless dah buat savings awal. Else, we have another option by doing this business. Start from now, so boleh buat preparation awal. Ieja masa mula business dulu pun, a month before Ramadhan. Masa tu shopping sakan since first bonus RM7k++ Since then the side income become bigger than my salary. 



Ni just sebahagian of the reasons, but I guess some of you have more than this. So guys, let's be part of us. Masa muda & sihat kita cari duit lebih. 

Every single step will be guided.

Contact me for appointment. See ya!

012-4972602



p/s: I will be in Johor Bahru & Singapore from 15 to 18 June 2013. Do contact me & let's have a cofee :)





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...