Thursday, 21 November 2013

A Confession Of A Mumpreneur



Hi readers,




Saja nak share pic semalam di Taman Gelora, Kuantan. Konon feeling ala-ala di Korea ;) Semalam ieja ke Kuantan dengan mama untuk ambil adik di kolej. Dah cuti sem, so kena angkut semua barang-barang dia since adik stay di hostel. Papa still in recovery process, so tak larat nak ambil adik. 

Before this, papa admitted di HKL for about 3 weeks for operation. Just a minor operation tapi sebab papa ada masalah jantung, doc kena monitor lebih sikit. So bila mama ajak, ieja ON je. Apalah sangat KL - Kuantan, 3 jam je.

Ieja just notice that without time freedom or flexibility I will not able to help them whenever they need me. 

Dulu, around 2006, papa pernah admitted almost a year, in & out hospital sebab masalah jantung. Ingat lagi masa tu, ada emergency leave pun tak cukup. Yelah EL pun just 10 days per year. Still better from others I guess, coz some company lansung tak ada kan. Ieja ingat lagi masa tu, bila balik kerja baru dapat tengok papa. Kadang tak dapat masuk, coz limit melawat until 7pm sahaja.

Sometimes papa call request nak makan something, masa lunch rushing pergi beli & hantar. Pastu masuk office balik, memang semput. From Bukit Bintang to HKL, naik taxi or sometimes naik LRT je. Tapi inilah pengorbanan as anak. Dulu mama & papa dah jaga ieja dari kecil kan.

But this time, so much different. Tengah hari boleh spend masa makan with papa lama-lama. Tak ada lagi nak terkejar-kejar macam dulu. Kalau dulu, masa sangat-sangat terikat. Susah nak plan apa-apa. Cuti pun kadang simpan takut anak tak sihat.

So semalam, otw back KL I just realize how wonderful our life when we have a flexibility in managing our time. Untuk anak, family or apa-apa sahaja. Tapi apa kita inginkan tak semua datang bergolek. Ieja sendiri masa mula buat business dulu tak pernah imagine nak jadi full time mumpreneur. For me my first aim that time nak cari duit lebih bantu husband & family. I cannot depend on single income (salary) only. Banyak sangat komitmen compare to gaji. huhu.

But tak sangka, dengan hasil usaha secara teamwork, income 4 angka boleh jadi 5 angka. Alhamdulillah, after one year ieja decide untuk resign & focus pada business. More time for myself & family. Yang ni ieja rasa ramai impikan. 

So apa-apa impian kita, kena mulakan dengan langkah pertama. Most of the time, kita tak nampak jalan, but after mula melangkah barulah nampak peluang & jalan menuju impian semakin hampir. 

Yang penting kita terus bertindak!! All the best everyone!







1 comment:

Airin Diana Anuar said...

will soon follow ur step, babe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...