Tuesday, 11 March 2014

Pray for MH370 & Pray for Safuan Ramlan





Ini my own gambar last Saturday, sebelum Ieja take off ke Penang around 8am. Masa ni tak tahu lagi berita about MH370. But bila touch down, scroll instagram ternampak berita about MH370. Terkedu!

Setiap kali Ieja naik flight, tak pernah bayangkan tak sampai destinasi. Normally ieja akan counting hours untuk sampai. So tak dapat bayangkan apa yang krew & penumpang MH370 lalui saat itu. Masa baru-baru ni ke Korea, ada sedikit gangguan cuaca & membuatkan kapal terbang bergegar. Itu pun dah rasa takut sangat. 

Then after that, Airin text me cakap kawan die (Suhaili Mustafa) masa uni dalam flight tu, . Suhaili ke Beijing atas urusan kerja & suppose to be there for 1 month. Makin terasa sebak bila ada kenalan yang terlibat.






Sebak baca entry (click here) from her brother. Hanya Allah yang tahu betapa berat dugaan ini untuk keluarga Suhaili.

Ingatkan itu sahaja, tiba-tiba group kelas masa Sementas text tanye if our ex-classmate, Safuan Ramlan is one of the passengers. Masa tu kami cuba deny mungkin nama sahaja yang sama. Then bila tengok dob 1982 makin berderau rasanya. Then bila tengok ada mention nama wife Safuan, Jalwati Jalil makin jadi sedih. Tak sangka perkara ni berlaku pada orang yang kita kenal rapat. Both Safuan & Suhaili from Freescale, same company. 

Last post from Safuan before boarding to Beijing

News from online. Btw both Safuan & Jalwati are 32. 



Both of them was my classmate dari Form 1 - Form 3. Since rumah kami dekat, jadi hubungan tu rapat. Selalunya rumah Jalwati jadi tempat kami study group or lepak. Cuma after SPM & since my parents dah pindah ke Pahang, terus lost contact. Even masa Form 4-5 biarpun dah masuk MRSM Jasin, still ade contact Safuan yang masa tu di MCKK.

Bayangkan kawan yang agak rapat then jadi macam ni tentu rasa sebak sangat. In this situation, Jal nampak sangat kuat. Knowing her, she such a strong lady. Bila terbaca entry Safuan about her family, jadi lagi sayu.




Sama-sama kita doakan mereka selamat. Sama-sama kita doakan there will be a miracle. Allah maha berkuasa, apa-apa pun mungkin. Just jangan putus harapan.

To Jalwati, ieja & rakan-rakan doakan yang terbaik untuk kalian. Be strong ya!




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...