Tuesday, 4 March 2014

TDC in Gold Coast - Day 1


Hi readers,

Finally, baru dapat nak share cerita our Gold Coast trip. Biarpun dah seminggu berlalu, bahang Gold Coast masih terasa. Sebelum pergi memang dah excited. Actually kalau travel dengan kawan-kawan ni, excited lain macam. Ada geng nak count down, ada geng nak ajak planning, ada geng merepek LOL. Tapi bila dah pergi sana, rupanya Gold Coast sangat-sangat happening. Dari pagi sampai ke malam ada je aktiviti kami hehe. 

As usual, setiap kali trip kami akan berkumpul di KLIA dulu. So kali ni ada partners yang datang dari Utara & Johor. Selebihnya kami di KL jer. Kami berkumpul pada 15 Feb, Sabtu dalam 5.00pm. So tak rushing sangat. About 100 GLAMpreneurs under group E, merupakan group terakhir yang terbang ke Gold Coast from 300 entrepreneurs.

Haikal pun nak ikut ke Gold Coast hehe

With our mentor, CDM Hanis Haizi. Biarpun berpantang baru 18 hari masa ni, tapi tetap bersemangat hantar anak-anak di KLIA. Tq mummy!

The Diamond Circle ready to Gold Coast!!


Dalam train pun dah over excited. Yang dah kahwin asyik berkepit je ek ;p

Kali ni kami transit di Singapore. So from KLIA to Changi Airport dulu, tak sampai sejam pun. Tak sempat nak tidur. Plus masing-masing pot pet je, sedar2 abang pilot announce dah nak landing. 

Then from Changi to Brisbane Airport dalam 8 jam. Lucky dah biasa sikit, else dulu kalau 3-4 jam dalam flight dah nak cramp. Lagipun our flight from Singapore to Brisbane, after midnight. Senang nak adjust mata untuk tidur. Sedar-sedar dah serve breakfast before landing. Kali ni kami naik Singapore Airlines. Seat selesa, tak sempit. Jarak dengan seat depan pun kira ok. Should try for long distance trip :)

Masa transit di Singapore, company siap bagi kami voucher SGD20 per person. Terlebih cukup untuk makan since meal for 1 person pun baru dalam SGD10. Special sungguh, tak perlu risau kalau tak tukar duit SGD.


Masuk flight, terus main game hehe

Fully utilize voucher SGD20 ;)
Makan sampai senak perut uolss

Pantang nampak camera kan ;)
Masa ni Ain hilang beli ubat gigi LOL

Ready to take off to Brisbane!!!

So after 8 hours kami selamat sampai di Brisbane Airport. Touch down je masing-masing cari toiletries hehe. Gosok gigi & basuh muka je. Tak payah mandi terus jalan. Kami sampai di Brisbane Airport at 10.00am local time (2 hours ahead than Malaysia). 

Our first destination was Paradise Country Farm. From Brisbane to Gold Coast took about 1 hour. So dalam bas our tour guide sempat brief us about our itinerary. Siap dapat cap, sesuai sangat dengan cuaca yang panas di Aussie. 


Muka mantain walau tak mandi LOL


One of haiwan yang ada di sini. But ieja tak sure nama apa. Macam rusa & unta pun ade hehe

Sampai je di Paradise Country Farm, kami makan dulu. Special for us ada buffet lunch. Yang penting halal, ada halal certificate from Australian Islamic agencies. Restaurant ala-ala macam zaman kowboy githu. For lunch we had steak, chicken grill, fish grill, spaghetti, salad etc. One thing bila travel with Hai-O ni, perut akan sentiasa kenyang. hehe. Tak perlu risau, cukup masa makan, semua dah tersedia at 5 star treatment. Best!


Restaurant was being conquered by the GLAMpreneurs :)


Our table, The Diamond Circle partners.


Orang lain cari tempat redup, kami rela jer terbakar panas. hehe
Dari kiri, Aini, Yong, Ain, me, Airin, Jat, Fatin, Suhaili & Afizah :)


Hero for this farm, Billy. Semua show dia ada hehe

Australia ni banyak jenis kambing. Ni among of them. Kalau kat Malaysia tak pandang pun kambing kan LOL

Kambing ni rilex jer biar apepun Billy ni buat. For them musim panas memang bulu-bulu kambing di cukur. Tengoklah punya tebal kan, boleh buat kerpet ;p


us, the GLAMpreneur in Gold Coast!!

Our team, The Diamond Circle. 

Ala-ala graduation day ;p
I love this pic so much!


Ni part yang paling di tunggu-tunggu. Sesi bergambar dengan koala. No wonder koala ni makin lama makin pupus. Susah nak membiak & sangat sensintif. If uolss nak rasa dukung koala, di Gold Coast je yang boleh. Tempat lain di Aussie dah tak di benarkan. 

Interesting facts about Koala:

  • Don't drink. Makan sahaja.
  • Most of the time just sleep (approx 20 hours per day). Another 4 hours tu makan jer
  • Hanya makan daun pokok eucalyptus, yang hanya tumbuh di Australia




Nampak je kecil, tapi berat

Next with kangaroo. Yang ni sangat banyak di Australia. So tiada dalam senarai haiwan yang pupus. Susah jugak nak bergambar since kangaroo ni asyik nak melompat jer. Kena umpan dengan bagi makan baru nak stay hehe. Masa di Paradise Country Farm ni baru tahu, ramai rupanya yang takut dengan haiwan hehe. Tu bila bergambar jauh je kan ;p


Jat, Aini, Fieza, Yong, Fatin & Me


That's all for our first activity. Badan pun dah penat, tak sabar nak check in hotel. From google, gambar hotel sangat cantik. Badan dah ada bau kambing, bau koala & bau kangaroo. hehe. Time to mandi & rest before our next activity.

Just imagine kalau pergi sendiri, tak ramai macam ni. Confirm suasana tak semeriah macam ni. Ni pandang kanan, kiri even ke toilet pun ada kawan-kawan kita ;p 

From this trip ramai juga yang first timer travel with Hai-O. Even yang first time buat buku merah pun ada. Seronok bila tengok business partners really enjoy their time here. We work hard together, play hard together too :) 

Happy faces :)
Next to me is Compliance Manager from Hai-O


Till the next entry. See ya!

For those wanna be part of our team to Shanghai for FREE, just text me 012-4972602 or any of our The Diamond Circle members. 

#TDCingoldcoast 
#GLAMjourneys




P/s: Thanks to my hubby, Ridhuan for our beautiful pictures. Tu gambar encik hubby kurang hehe

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...