Thursday, 24 July 2014

Tips Untuk Kurangkan Makan Ketika Hari Raya


Dari Ramadhan kita bakal menyambut Aidilfitri. Rasanya cepat betul masa berlalu. Tak sedar esok dah nak balik kampung tapi persiapan belum siap lagi. Nervous pulak nak Raya ni. Selain dari persiapan Raya selalunya kita mesti nervous about 2 perkara semasa Hari Raya.


  • Berat naik 
  • Poket semakin kering after Raya

So today ieja nak share tips untuk masalah pertama. Masalah kedua tu ada caranya. Just be our GLAMprenuer agent, nanti after Raya dapat bonus lagi ;) Kemain sakan uolss beraya nanti.

For masalah pertama, kadang-kadang berat naik lebih dari berat yang turun semasa Ramadhan. Yang lagi sadis uolss dah diet ni setahun, naik in just a week. So today ieja nak share "Tips Untuk Kurangkan Makan Ketika Hari Raya". 



Tragic kalau macam ni huhu
*Pic from IG @hishambuyong 



1. Survey menu yang ada

Kalau beraya ni selalu kita akan cari our favorite menu kan. Kali ni kita tukar, survey apa tuan rumah tu masak. Dari ruang tamu sampai ke dapur uolss survey LOL. Then bandingkan yang mana paling sedikit kandungan lemak, gula or kalori. Contoh kalau ade hidang laksa & mee kari, uolss pilih la laksa. Kalau ada hidang buah, lagi baik. Uolss makan buah dulu sebelum makan menu lain. 



Pic credit to masdihana.blogspot.com

2. Tukar air yang manis kepada air kosong

Ni paling simple. Bayangkan kalau beraya 10 buah rumah, semuanya kita minum air sirap (coloring tak elok), teh, kopi dan sebagainya. Berapa banyak lah gula yang kita telan kan dalam sehari. So why not minta jer air kosong dari tuan rumah. Dia pun happy tak perlu nak bancuh air banyak kali. hehe

Nampak kan konon banyakkan minum air instead of makan ;)
Yang sebenarnya dah makan ntah berapa kali. hehe

3. Duduk jauh dari meja makan

Bahaya kalau duduk depan meja penuh dengan juadah Hari Raya. Macam tak sedar pula tangan ni bila ambil pinggan & cedok juadah hari raya. Macam tak sedar juga ntah berapa kali kita tambah. So untuk elakkan keadaan begini, duduk jauh sikit. Amalkan hormat orang tua-tua. Bagi mak-mak kita duduk di meja makan. Kita duduk jauh sikit pun tak apa. Di samping dapat kurangkan makan, confirm la tuan rumah tu cakap kita anak yang sopan githu ;) Kalau yang belum kahwin, masa ni uolss nak jaga reputasi okeh!

4. Gunakan pinggan yang kecil

Gunakan pinggan yang paling kecil. Jangan ambil pinggan yang sebesar talam, confirm selagi tak penuh uolss isi dengan makanan kan. Kecil pinggan, sikitlah makanan yang kita isi. Ala-ala tak sudi githu. hehe. Eh! Tapi jangan pinggang dah kecil, tapi uolss berulang tambah. Baik uolss ambil je dulang di dapur tuan rumah. Tak perlu banyak kali berulang ke meja. Jangan ingat ni buffet Ramadhan, konon makan sampai berbaloi bayar hehe.

Nampak kan perbezaan portion makanan kalau ambil pinggan yang lebih kecil


5. Kunyah 44 kali secara perlahan

Yang ni paling susah for me. Sebab selalu lupa. Memang kena start practise dari berbuka petang nanti. Tak perlu la kira, tapi kunyah sampai lenguh la mulut uolss tu. Sampai hancur makanan dalam mulut bak kena blender. Haha. Nak hadam pun senang. Agak-agak penat mengunyah, nanti kita cepat sedikit berhenti makan.

6. Avoid duduk dengan geng kuat makan 

Ni antara tips yang paling penting. Kalau duduk sebelah yang kuat makan, ada macam berlawan pulak. Kena pula dia suggest ambil itu dan ini. Promote juadah itu dan ini sedap. Habislah step 1-5 di atas. So bila beraya nanti sebelum duduk cari orang yang tak kuat makan tau.


Yang mana tak kuat makan ni? hehe


7. Duduk di kalangan orang-orang yang hot

Ini boleh bakar line. Bayangkan keliling kita yang hot, kita je tak hot dah confirm tak lalu nak makan. Tapi kena tengok juga, ade juga spesis hot tapi kuat makan. huhu. Jeles pulak kita nanti. So dengan harapan bila duduk di kalangan orang hot ni, kita dapat inspiration. Maka nak makan pun ala-ala segan jer. Malah boleh juga mencetuskan rasa keinginan untuk uolss berlari keliling taman or kampung untuk jadi hot macam mereka. 


Gambar hiasan ;) Serious pulak muka kami. 

8. Banyakkan berselfie or bergambar instead of duduk makan

Keep yourself busy with other activities. Amalan menziarahi bukan hanya about makan. Masa ni nak rapatkan hubungan, jadi banyakkan bersembang, berselfie & bergambar instead of duduk makan. Kalau nak cepat insaf dari makan banyak, buat-buat rajin tolong tuan rumah basuh pinggan. Confirm uolss rasa banyak betul kita makan & terperuk je la uolss di dapur. haha


Gambar throwback. Tunggu nanti Raya ieja upload pic baru pula :)


9. Pakai Premium Beautiful korset 

Wajib!! Bila kita pakai Premium Beautiful korset, Classic mahupun Elegance bukan je dapat shape melentik & cantik, malah dapat kecilkan perut kita. Bila nak makan tu confirm tak boleh masuk banyak. So dapat latih kita makan sedikit tapi kerap. Bila perut rasa senak kita pun pandai nak berhenti. Ni kalau tak pakai Premium Beautiful korset, selagi uolss tak gerak dari rumah saudara or kawan, selagi itu uolss akan makan tanpa sedar dah terlebih makan. So jangan lupa pakai Premium Beautiful. Nak lebih selesa & pakai for long hours, pakai Premium Beautiful Elegance. 

Premium Beautiful Classic vs Premium Beautiful Elegance

Dengan Premium Beautiful, akan serlahkan lagi keyakinan uolss.
Tak kisah apapun size uolss, bila pakai badan nampak kemas :)

*Promote tuan punya blog ;)


10. Minum BV Alfalfa

Bawa bekal air BV Alfalfa dalam botol. Boleh je letak dalam kereta kan. So everytime lepas makan, uolss minum BV Alfalfa ni. Selain dapat bagi instant energy, dapat juga melawaskan penghadaman kita. Malah kandungan Saponin di dalam Alfalfa boleh menyingkirkan lemak & kolestrol. Best kan. Barulah tak risau lelemak & kolestrol stay dalam badan kita. 


BV Alfalfa



So ieja harap dengan 10 tips untuk kurangkan makan ketika Hari Raya ini dapat membantu uolss. If uolss rasa tips ini membantu, share la dengan kawan-kawan & family. Jangan kurus seorang je tau ;)

Di kesempatan ini juga, ieja nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin. Pada yang nak balik kampung tu, drive elok-elok. Ingat orang yang tersayang. Kalau mengantok, singgah mana-mana RnR dah minum Mineral Coffee secawan. Jangan lupa servis kereta sebelum balik kampung. Nak jimat petrol, servis kereta with JTX Oil & pakai JTX Air Tracker

Yang beraya di Raub or Kedah, boleh la hello2. Ieja akan balik beraya di sana. Boleh kita beraya sama :) 





012-497 2602




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...