Wednesday, 27 August 2014

TDC Expansion: Brunei Trip August 2014



Last Friday ieja ke Brunei with my business partners, Yong & Kak Azza serta wakil dari GLAM, CDM Nurul. First time ke sana. Selalunya dengar orang je bercerita about Brunei :) Tak sangka bermula dari online business di Malaysia now berkembang ke sana. Since kami ada Seminar for team di Brunei, ieja pun ambil peluang untuk kenal business partners di sana. Orang cakap tak kenal maka tak cinta. hehe.

Our flight agak awal, at 6.45am. So seawal 5am dah sampai di airport. Thanks to Mr Hubby yang setia menghantar ke airport. Lepas tu dia yang ngantok hehe. Nasib our flight awal, else traffic ke airport agak sesak sebab upacara menyambut jenazah MH17. Terasa sebak juga bila terbayang reaksi family mereka nanti. Since Malaysia berkabung, kami pun decide untuk pakai color yang tak menyerlah sangat bagi menghormati hari berkabung.

Biasa jika flight awal pagi, malam tu tak boleh nak tidur sangat. So tidur-tidur ayam je. Risau kalau tidur lena sangat nanti terlajak flight. hehe. Dah pernah terjadi pun. Ingatkan ieja je tidur-tidur ayam, yang lain pun sama. Tu cuba tengok pic di bawah, kan muka sembab. Bayangkan tidur pun 2-3 jam je. hehe


Our face at 5 am. Muka baru bangun tidur ;)

Feeling2 di Muzium Gopeng. Cantik pulak & nampak real. Ni di KLIA2

Kalau ikut schedule, kami suppose landed 9.15 am. Tapi kami sampai awal around 8.50 am. Sampai di Brunei, partner to CDM Nurul, Eleena jemput kami. From airport to hotel dekat je, dalam 20 min. Sampai je hotel terus check in. Suprisingly hotel bagi pula check in awal. Kalau di sini selagi belum 2 pm memang tak boleh check in. Dapat check in awal, dapat rest :)

Kami stay di Hotel Centre Point, sama tempat dengan seminar. Hotel ni agak convenience. Ada Coffee Bean, dekat dengan a few cafe / restaurant & shopping mall. Semua walking distance. Di Brunei public transport agak susah, ieja sendiri tak pernah nampak sepanjang di sana.

Sebelum seminar, sempat rehat & jumpa new client di hotel. Tak sangka kecil je dunia ni. This client, Kak Raihan rupanya anak buah to ex-colleague di HSBC. Itupun tahu after Ieja post gambar dengan Kak Raihan di FB. Power of online business. Btw, welcome to our team Kak Raihan. Awet muda sangat Kak Raihan sampaikan nampak sebaya dengan kami :) Tips kena selalu senyum.




Di Brunei, setiap Jumaat semua kedai or any business premises akan tutup from 12 - 2 pm. Our seminar pun start at 2 pm. Alhamdulillah seminar berjalan lancar & penerimaan di sana memang menggalakkan. Teruja tengok orang Brunei bagi respond yang sangat positive. Especially our partners from Brunei, Kak Pengiran Norma & Kak Hadija. Biarpun both of them dah pencen tapi still ambil peluang generate side income. Sambil-sambil beronline, sayang tak guna untuk buat duit tau ;)

Product demo by CDM Kelvin. Dah lebih 20 tahun dalam business ni. 
Yong, Kak Norma, me, Kak Azza & Kak Hadija after the seminar.

The next day, Kak Norma bawa kami pusing-pusing Bandar Seri Begawan. Masa singkat tapi dapat juga tengok tempat orang. Kakak-kakak ni memang peramah betul. Layan kami sangat mesra. Terasa macam dah kenal lama. Happening & sporting. 


Teh C

Mee Kolo Special. Tak sama dengan Mee Kolok Serawak. Bunyi je hampir sama :)

Pulut panggang daging. Sedap!

Masjid Omar Ali Saifuddin. Cantik kan cuaca di sana. Ni dalam 11 am :)


Next after breakfast kami ke Kampung Air. Tepi jeti ni ada kawasan parking & mostly kereta orang-orang Kg Air ni. Boleh tahan tau kereta dorang. Kalah kereta di kawasan parking condo ieja hehe. Apa yang ieja kagum dengan Kg Air ni facility sangat lengkap. Dari sekolah, balai polis, restoran & bomba. Hebat kan. 





Ni pondok boat untuk ambil penumpang.  Sebelah tu pump air untuk salurkan bekalan air bersih. Memang lengkap.


Last sebelum kami ke airport, sempat singgah ke rumah kak Rossa. Kak Rossa ni happening orangnya. Kak Rossa asal Singapore, bertemu jodoh dengan Dr Hadi, orang Brunei. Biarpun Dr Hadi pegawai tinggi Kerajaan Brunei tapi still humble. Tengok la siap kopek durian for us :)


Dr Hadi with durian, Kak Norma pula sedang menunjukkan cara kupas buah tarap. Senang betul, koyakkan ajer. Tak perlu pisau.

Pink sungguh. Rasa pun lain dari durian di Malaysia. Lemak-lemak githu.

Bergambar kenangan with business partners di Brunei



InshaAllah next time kami akan datang lagi. From small team to bigger team. Seronok berbusiness ni, kita bebas nak buat apa yang kita nak. Then dapat kenal lebih ramai kawan baru. To all Brunei friends, thanks for your hospitality. See ya next trip. 

Pada yang nak belajar buat business thru online, boleh pm ieja :)




012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...