Monday, 8 September 2014

Frequently Asked Question (FAQ) Bio Seleza


Alhamdulillah, lately demand Bio Seleza semakin menjadi-jadi. Hari-hari masuk order dari clients. Not only me, business partners pun. Sampai ada yang dapat order RM1,000 setiap hari. Memang seronoklah. Yang lagi seronok bila dapat feedback positive from clients. Later ieja will compile all the testimonies & share dengan uolss ye. If you follow my instagram or facebook, I do share some of them already.




So hari ini ieja nak share Frequently Asked Question (FAQ) Bio Seleza in case ada yang tertanya-tanya.


1. Kenapa Bio Seleza mahal berbanding dengan tuala wanita jenama biasa di pasaraya?

Of course berbeza, umpama kita buat baju dengan kain cotton vs chiffon, dah tentu lain harga sebab material yang berbeza. Bio Seleza di perbuat dari cotton & mempunyai fungsi tertentu. Tuala wanita Bio Seleza satu-satunya tuala wanita dengan teknologi Bio Velocity (teknologi from Korea).

Manakala tuala wanita biasa daripada recycle paper & tak ada fungsi tertentu. Kalau tengah heavy flow, selalu je bocor sebab tak menyerap dengan baik. 

Selain itu, tuala wanita Bio Seleza terdiri daripada 9 lapisan. Jika tuala wanita biasa mostly hanya 3-4 lapisan sahaja. Dari sini boleh nampak kualiti tuala wanita tersebut.

Bayangkan 1 box Bio Seleza boleh tahan 2-3 bulan & benefit yang kita dapat, memang berbaloi dengan harga. Lagipun, mahal lagi rahim kita yang satu tu ;)



2. Kenapa tuala wanita punca barah pangkal rahim?

Kebanyakan tuala wanita di pasaran di perbuat daripada recycle paper & akan melalui proses bleaching. Proses ini akan menghasilkan dioxin. Dioxin ini akan kekal di dalam recycle paper yang di gunakan sebagai bahan penyerap utama bagi kebanyakan jenama tuala wanita di pasaran. Dioxin bukan sahaja mengganggu hormon wanita, malah merosakan imunisasi badan & boleh menyebabkan kanser.

Boleh refer to article from website WHO which I copied a few below:



Source: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs225/en/


3. Tuala wanita Bio Seleza mengandungi gel, selamat ke?

Gel yang terdapat di dalam Bio Seleza bertindak sebagai agen penyerap utama. Gel ini di import dari Jepun dengan high quality SAP molekul penyerap. Gel ini setanding dengan kualiti lampin bayi & diluluskan oleh WHO. Kalau tak selamat dah tentu kita tak pakaikan baby kita pampers & WHO tak akan luluskan :) 

For your information, gel ini di perbuat daripada tumbuhan. Jangan uolss tanya pokok apa, dah tentu rahsia pengilang ;p


4. Berapa harga tuala wanita Bio Seleza?

A. Mix Box
Pantyliners - 2 packs of 30 pcs
Day safe - 2 packs of 10 pcs
Night safe - 1 pack of 8 pcs
Night safe (extra long) - 1 pack of 8 pcs
Price : RM 142

B. Day Safe
6 packs of 10 pcs
Price : RM 139

C. Pantyliner
6 packs of 30 pcs
Price RM 150


D. Night Safe
6 packs of 8 pcs
Price RM 139

Yang di atas ni harga standard. For special price, boleh terus sms/whatssap ieja directly 0124972602. Kalau uolss jadi agent or member, lagi murah. For member, tak semestinya bila join ahli perlu jual. Ada jual for pakai sendiri. Jimat. Tapi kalau ada yang tanya, boleh je uolss jual :)


5. Siapa yang sesuai untuk guna tuala wanita Bio Seleza?

Sesiapa pun boleh pakai Bio Seleza ni. As long as selama ni pakai tuala wanita or pantyliners, memang di sarankan bertukar ke Bio Seleza. 

Yang ada period, boleh pakai Bio Seleza Day Safe or Night Safe. Bayangkan seawal umur 10 tahun perempuan dah mula datang period. Selain period, perempuan juga biasanya memakai pantyliners untuk mengelakkan kesan chemical / bakteria di seluar dalam. Ada juga yang pakai pantyliners sebab masalah keputihan or nak elak kotor. Bio Seleza juga sesuai untuk perempuan yang ada masalah jangkitan kuman di miss V.




Untuk yang sudah putus haid, kebanyakan wanita mengalami masalah pundi kencing lemah yang menyebabkan sukar untuk mengawal air kencing. Jadi golongan ini juga sangat sesuai memakai Bio Seleza. 




Kalau lelaki pun, boleh pakai Bio Seleza pantyliners kalau ada masalah jangkitan kuman ataupun masalah angin. 


6. Bagaimana Bio Seleza boleh membantu masalah wanita seperti keputihan, infection, period yang tidak teratur etc?

Bio Seleza bukan hanya tuala wanita yang hanya menyerap period. Malah mempunyai teras hijau di atas permukaan pad Bio Seleza. Teras hijau ini mempunyai 4 fungsi seperti yang ieja pernah terangkan di entri sebelum ini (click here).

4 fungsi tersebut ialah:
  • Bio Velocity
  • Far Infra Red
  • Ion Negatif
  • Nano Perak

Jadi fungsi-fungsi di atas membantu masalah yang berkaitan dengan peredaran darah, kuman, bakteria, hormon dan juga tenaga. Alhamdulillah biarpun baru 2 bulan di pasaran, banyak testimoni dari client. 

Especially yang ada masalah keputihan, period pain yang melampau, period yang tak teratur (ada yang 4 bulan tak datang period sebelum ini) dan banyak lagi. Kalau berkesan untuk mereka & ieja sendiri, why not uolss kan. 





7. Kalau ada masalah seperti infection, period tak teratur, senggugut berapa lama boleh nampak perbezaan?

Setiap orang masalah berbeza. Jadi penerimaan juga depends on individual. Tapi based on my experience & feedback from clients, kalau masalah infection pakai pantyliners if teruk pakai day safe terus. Immediate tak rasa gatal & dalam 2 hari dah hilang. Sama dengan masalah keputihan.

Kalau period pain pula mostly clients boleh rasa terus. Memang berbeza kalau waktu period pakai tuala wanita biasa. Apepun teruskan pakai dengan konsisten & jika ada sebarang soalan, boleh contact agent uolss or ieja sendiri. Di samping pakai Bio Seleza, uolss boleh buat further check up with doctor. 


8. Kenapa pemilihan tuala wanita sangat penting?

Sebab tuala wanita berkait rapat dengan period. Period melambangkan kesihatan wanita. Kalau tak pilih tuala wanita yang betul boleh menyebabkan masalah wanita yang lain seperti keputihan, period yang tidak lancar & sebagainya. Ini juga akan mempengaruhi period kita. 

Selain itu, tuala wanita sangat rapat dengan Miss V kita yang akan menyerap apa sahaja, termasuk bahan kimia. Jadi sangat penting untuk kita memilih tuala wanita yang selamat untuk jangka masa panjang.

Tips Memilih Tuala Wanita dan Bio Seleza


9. Orang yang mengandung boleh pakai tuala wanita Bio Seleza ke?

Boleh. Masa mengandung boleh pakai pantyliners untuk mengelakkan kesan kimia yang terdapat pada seluar dalam dari di serap oleh miss V. Zaman sekarang seluar dalam pun mostly basuh dengan mesin basuh. Jadi dah tentu bilasan tak berapa bersih & boleh meninggalkan kesan sabun pada seluar dalam. Di tambah pula kalau di KL ni mostly tinggal di condo or apartment. Dry area memang tak kena matahari lansung. Jadi bakteria boleh membiak compare jemuran yang ada direct sunlight. 



10. Bagaimana nak mencuci tuala wanita Bio Seleza?

Sebagai orang Islam penting untuk membasuh tuala wanita sebelum di buang. Boleh follow contoh seperti di dalam gambar di bawah. 

Refer kepada bah 2, untuk mudahkan gel di dalam Bio Seleza jatuh, hanya perlu lalukan air (gunakan hose pipe) untuk menolak gel turun. Then cuci bahagian luar seperti biasa sebelum di buang. Sangat mudah. Compare dengan tuala wanita biasa yang perlu di basuh lebih lama. 

Jangan risau takut tandas tersumbat, sebab gel Bio Seleza biodegradable. Make sure kita hanya buang gel, bukan lapisan luar.




Kalau ada sebarang soalan selain di atas yang berkaitan Bio Seleza, boleh contact ieja. Hope FAQ di atas membantu memberi sedikit pencerahan kepada kemusykilan uolss. 

Pada yang belum cuba tu boleh contact ieja for free trial. Nak panggil ieja for demo pun boleh. Lagi puas hati sebab boleh tengok sendiri apa ada dalam tuala wanita kita yang lama tu. Ini sahaja perkongsian dari Ieja. Jangan lupa teruskan membaca blog ini & tunggu for next entry, Testimoni Bio Seleza





012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...