Tuesday, 9 September 2014

TDC Shanghai Trip Itinerary


Another 10 days before our next trip, to Shanghai. Sekejap betul masa berlalu. Kali ni bakal ada first time qualifiers from our team, The Diamond Circle. For some people rasa Shanghai biasa je, tapi for me since travel with close friends rasa seronok & excited lain macam.

So here ieja share our itinerary. Maybe yang ada planning nak ke sana boleh la follow this itinerary as an idea kan. For me my first time there. My husband jer yang pernah sampai sana, itupun 3 years ago. So lets see where to go & what to do there :)


1. Oriental Pearl Tower

Kalau google Shanghai, antara yang keluar mesti this image. The tower was completed in 1994. It was the tallest structure in China from 1994 to 2007. 



Tapi sekarang paling tinggi Canton Tower di Guangzhou. Sempat ieja tengok masa last trip to Guangzhou. The Oriental Pearl Tower ni antara bangunan ikonik di Shanghai. Kalau ke sini, wajib datang ke sini & ambil gambar.



2. Huangpu River

Ieja rasa kalau follow trip Hai-O mesti ada river cruise. Even di Paris pun ada hari tu :) So di Shanghai kita night cruise di Huangpu River. Huangpu River merupakan sungai terbesar di Shanghai & memisahkan bandar Shanghai kepada dua, Pudong (east) & Puxi (west).

Huangpu River - Day view

Huangpu River - Night view. Cantik kan?

3. Silk Factory

Kali ni kalau nak beli kain maybe for family jer. Sebab setiap kali travel beli kain lepas tu tak hantar tempah. hehe. Unless scarf kan. Tapi tu la, mulut cakap tak nak. Dah sampai sana tengok semua cantik terus lupa. 



4. Chenghuang Miao & Xiang Yang Market

Sight seeing & shopping time :) Chenghuang Miao terkenal dengan reka bentuk seni bina China lama serta terdapat juga pusat membeli belah. 




Manakala for Xiang Yang Market memang terkenal dengan barangan souvenir, pakaian, mutiara & barang mainan. I remembered last trip to Korea, pun banyak mainan budak-budak. Ada yang sampai luggage tak muat la. Macam Fariz dah besar, kurang nak mainan tapi more to gadget huhu. 



5. The Bund 

The Bund is a waterfront area in central Shanghai. Biasanya The Bund merujuk kepada bangunan sepanjang jalan ini. Tempat wajib datang di Shanghai. Uniknya ketinggian bangunan di sini ada limit yang di tetapkan. Kalau tengok gambar from google, seni bina di area The Bund nampak macam di Europe.

HSBC bermula di sini, sebab tu orang2 lama kalau sebut HSBC tak kenal. Tapi kalau mention Hong Kong bank tahu :)



6. Nanjing Road 

Merupakan tempat membeli-belah utama di Shanghai &  merupakan salah satu jalan membeli-belah paling sibuk di dunia. Melebihi 5km & sepanjang jalan di penuhi dengan pelbagai jenis barangan & jenama. Ada lebih kurang 600 premises, termasuk high end brand. Tak boleh bayangkan nak jalan nanti. Dah macam masuk marathon hehe.






That's all for this trip. Nanti after ieja balik dari sane, will upload more & more pictures. For those yang nak follow our TDC in Shanghai journey boleh follow di instagram with these hashtags:


#tdcinshanghai




#tdcjourneys


And also #glamjourneys


Kalau yang nak souvenir from Shanghai, whatssap me ya :)



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...