Wednesday, 8 October 2014

Day 1: The Oriental Pearl Tower, Shanghai


Hi,

Hari ni ieja nak continue cerita our Day 1 visit to Oriental Pearl Tower, Shanghai. This tower is the most iconic building for Shanghai. Kalau google about Shanghai, mesti antara carian yang keluar this tower. Jadi kalau datang ke Shanghai wajib datang sini. 

Actually at first kami ingat tour guide just bawak pusing-pusing area tower untuk ambil gambar. Rupanya kami di bawa naik ke atas. Tak expect sebab kami datang dalam group yang besar. Normally kalau nak masuk tempat yang crowded ni leceh sikit. Then we found out the ticket fee quite expensive, about RMB200 per person. Not only we are lucky coz everything is free for us, but also we get special lane. Else jenuh la nak queue panjang. Some of them cakap kalau waktu cuti maybe kena queue about 3-4 hours. 

This tower terletak betul-betul bersebelahan Huang Pu River & opposite The Bund area. Even area tower pun cantik. Actually Shanghai memang bersih. Their landscape nampak teratur. Jarang nak nampak sampah di kawasan bandar ni. But not their toilet hehe. Sepanjang di sana ieja tak pernah ke public toilet.  


Excited sebab selalunya tengok from google jer ;)




With GLAMpreneurs. Yg si suami busy ambil gambar kami 

Bangunan sekitar Oriental Pearl Tower


Penyambut tetamu?? hehe 


Yong with kakak-kakaknya. Kak Rohani, Kak Mai & Kak Siti.


Tengah queue untuk naik lift ke atas tower :) Depan tu dah sampai lift. Kalau queue lane biasa, memang jauh lagi hehe


Their lift quite big. So boleh muat dalam 20 people ++

Breathtaking view from the top of Oriental Pearl Tower


Another view from another angle. That opposite is The Bund. 



Apa yang best about this tower? Selain dapat melihat permandangan sekitar bandar Shanghai yang penuh dengan bangunan pencakar langit, kami juga dapat merasai pengalaman berjalan di atas lantai kaca. Strolling in mid air along the unique one and only all glass panels 360°observatory in the world is super awesome. 

Btw, I'm not that cool. Actually masa pijak pun dah menjerit-jerit macam naik roller coaster. Bayangkan this lantai kaca setinggi 259m. Ikutkan tak berani, tapi dah semua naik & the only chance to be here, so Ieja tabahkan hati. hehe. Gigil tau kaki ni. Bebudak ni especially Aini, Olyn & Airin siap melompat-lompat lagi. Grrrr!! 


Amacam? Berani? Asyik terbayang kalau kaca tu pecah huhu. Btw gambar hubby tak ada sebab dia busy ambil gambar. So only gambar his crocs yang ada hehe


Muka tak boleh control gayat hehe


While they are enjoying the view, I am still takut-takut. So most of my picture here memang tak cantik. haha

Nampak cool tak? Dalam hati lansung tidak! haha


Actually dalam tower ni ada juga restaurant & museum. Since tower ni tarikan utama Shanghai, so everywhere in this tower quite crowded. Tapi memang puas hati sebab dapat naik atas ni. So kalau uols datang Shanghai jangan lupa visit this Oriental Pearl Tower. 

So that's all about The Oriental Pearl Tower. New experience for us. Stay tune for more update about Shanghai on the next entry. Thanks for reading.



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...