Tuesday, 21 October 2014

From The Bund to Huangpu River Night Cruise


Hi,

I'm back with our Day 2 TDC in Shanghai story. Our Day 2 quite interesting sebab ada sightseeing, shopping & night cruise. Kira hari yang paling di tunggu-tunggu. Alhamdulillah cuaca pun cantik. I did uploaded all the photos in my FB page too. Terlalu banyak so tak dapat upload semua di di sini. Just CLICK HERESo let's see where we went on our Day 2. For Day 2, our tema baju merah & kami pakai our own design TDC shirt. 

We start with The Bund. Cantik & rasa macam di Europe pula. The Bund is actually the other side of The Oriental Pearl Tower. Mostly here are the old building, known as Old City of Shanghai too. Tapi kagum tengok their old building, cantik & elok je di jaga. In our country, ada juga old building di robohkan for commercial project. Sayang sangat kan. 






Since di The Bund ni cantik & ada kawasan yang lapang, memang kami asyik bergambar je. Dari gambar statik, video & also gambar lompat. Macam-macam gaya ada. GLAMpreneur & all TDC memang sporting habis, tu lagi seronok. Sampaikan their local people nak masuk sama dalam our gambar. hehe


TDC members. From left, Kak Rohani, Kak Siti, Yong, June, Ain, me, Airin, Olyn, Aini, Kak Mai, Rosman, my husband, Duan & Ezam. I'm proud to have them in my team, bulat hati & senang untuk di bimbing :) 

 With all the GLAMpreneurs & our team leader, CDM Hanis Haizi.

My love ;)



Next kita tengok pula aksi lompat bintang. hehe. Dah ramai-ramai bukan senang nak bagi synchronize. Bila tengok balik teringat moment tu. Actually behind the scene semua tergelak je & pastu mula la sakit lutut. Dalam gambar semua control ayu.


Lompat bertiga no problem, kacang putih hehe

Lompat berenam pun still okey

 Get ready pasang kekuda haha

Now lompat!! Habis berterabur. Lompat ramai-ramai macam ni susah nak dapatkan right timing. Macam-macam gaya ada hehe.

Guys pula. Gaya macam dah sakit lutut tu hehe

Belum habis kiraan Abang Rijal dah lompat dulu. hehe. 

TDC Man kaki lipat, ni mesti terikut their wife hehe


Next from The Bund kami ke kilang sutera (Tian Hou Silk House). Baru tahu macam mana kain sutera di buat. Siap demo from the beginning (silk cocoons). Ulat sutera di China ni makan daun mulberry. Tapi masa dorang ni tarik keluar ulat dari cocoons tu agak geli. hehe. Btw, silk cocoons pun ada 2 jenis, yang kembar & yang biasa. Yang kembar di gunakan untuk buat selimut or comforter. Yang single tu untuk buat baju. Baru tahu kegunaan pun lain. Ingatkan semua cocoons tu sama.





Untuk ni silk cocoons yang kembar. Just tarik & akan jadi 1 lapisan nipis for our comforter. Pic from google since my pic not very clear.

Next singgah solat di salah satu Masjid di Shanghai. They also called "mesjid". Bunyi sama ejaan je lain sikit. Then baru pergi lunch & then shopping di AP Plaza. Later ieja will share the video in my youtube. Masa shopping ni husband kurang ambil gambar. Banyak video je.

Btw best juga shopping di AP Plaza. Just be careful, kalau tak nak beli jangan tawar harga. Nanti dorang kejar uolss. hehe. Dorang ni agak kasar juga. Kalau nak beli minta discount up to 70%. Tapi kan ade juga yang tak ada discount lansung. Kalau nak tempah baju or suit, pun boleh. Jahitan kemas, harga tak mahal & dorang boleh hantar to our hotel. 



Actually after AP Plaza kami suppose balik hotel for rest. Tapi tourist guide dapat berita yang taufan bakal sampai Shanghai about 10pm malam tu & expected to be rainy days for a few days. So we decided to take the night cruise malam tu juga instead of the next day.  Dengar taufan je dah nervous. hehe

Sampai je sana tak perlu queue panjang untuk beli tiket since travel agent dah belikan siap-siap. View malam di sepanjang Huangpu River memang cantik. Penuh dengan lampu berwarna-warni. Kalau tak pergi malam tu, the next day they close the cruise due to typhoon. Melepas la one of the main tourist attraction in Shanghai. Rezeki kami hehe.








Very long day for Day 2. Tapi memang enjoy sangat. Sampai hotel pun tak lewat sangat. Before balik hotel we tapau for dinner & then just rest. For more photo singgah di FB page ieja ye. Tq for reading. 

Stay tune for the next entry :)



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...