Wednesday, 15 October 2014

Kenapa Saya Pilih Business Hai-O & GLAM






Lama tak share about my business kan. So today nak share sikit kenapa after 3 tahun Ieja masih pilih & masih setia dengan business Hai-O & GLAM ni. Masa Ieja nak resign hari tu mama pun risau. Dia concern boleh ke business ni kekal lama. So today Ieja nak share based my own experience.

1. Syarikat kukuh


Malaysia ni memang terkenal dengan MLM. But some people tak faham apa itu MLM, sebabnya ada juga money scheme or money game yang berlindung di sebalik nama MLM. So sebagai pengguna kena buat pilihan bijak. Do your own research. For Hai-O masih kekal kukuh biarpun dah lebih 22 tahun dan masih di papan utama BSKL since 1996. 





Yang cepat kaya, cepat naik or yang money scheme cuma bertahan beberapa tahun sahaja. Pada syarikat yang kekal ke hari ini ialah syarikat yang ada product yang bagus & system yang adil.  Hai-O one of the company. So tak perlu risau nak buat business for another 20 years pun. Alhamdulillah, dalam business ini dah banyak ubah or transform hidup orang lain. Bukan hanya kayakan orang lama sahaja :) 

2. Product yang bagus


I am not only the seller, but I am also their user. Bermula dengan Premium Beautiful, hari ini ieja bukan hanya jual korset, malah ada pelbagai product lain yang bagus. Contohnya yang paling hot, Marine Essence, Mineral Coffee, JTX Oil & Airtracker dan yang terbaru Bio Seleza. Ni hanya sebahagian. We have a wide range of products, from beauty, health, personal care & even for kereta. 





Pada client yang dah mula guna, confirm akan datang balik. So here mudah untuk dapat repeat sales & referral from clients. Ada juga clients yang jadi our business partners. Bila sendiri guna & puas hati hati, senang nak share kelebihan based on our experience. Plus banyak testimoni dari our clients. Sebenarnya bila kita share, sama juga kita membantu mereka. So bukan hanya menjual. 

Even my family pun guna. Contoh emak ieja, lama kot sakit lutut. After minum BB Plus dah kurang. My father in law ada gout, after minum BV Alfalfa about a month alhamdulillah dah clear. Product senang jual, sebab ada demand. For our team sales Premium Beautiful always No 1 especially bila ada new series, Premium Beautiful Elegance. If benda baik wajib share kan :)

3. Good teamwork


I am so lucky sebab di jodohkan dengan GLAM & CDM Hanis Haizi. Dalam GLAM ieja banyak belajar teknik online business. GLAM juga merupakan PIONEER in online network marketing. The market from online business is unlimited. That's why after 3 years, clients tak pernah putus and our business has been expanding to international market. Dalam GLAM we do have experts on social media & online marketing. Free knowledge & always advance for all the GLAMpreneur. 





Apart of GLAM, I am lucky to have business partners in my team, TDC (The Diamond Circle). The teamwork among us very strong, the bonding are more like family. Ini memudahkan business for me & all business partners. After all, kalau bersatu memang makin kuat, bercerai jadi rapuh. So far TDC semakin hari semakin kuat bersama. Alhamdulillah. Cakap je di mana, InshaAllah ada wakil TDC. If you wanna be part of us jangan risau, coz there will always ada agent yang terdekat dengan uolss.





4. Priceless experience 


When Ieja started in this business 3 years ago, my aim just nak side income. Harapkan gaji sahaja memang tak cukup. Tapi bila makin faham about business ni, makin seronok buat. Especially bila dapat lebih ramai kenalan from various background. Meet up with different of people allow me to learn about life & they inpsire me too.  

If ieja still in my previous position, ieja hanya deal with my office mates only. Exposure dengan orang luar agak kurang. So from this business banyak sangat priceless experience yang kita akan gain. Its good for your career too (if buat business ni part time) & self development. 

Another experience yang ieja tak boleh lupa bila dapat peluang untuk share my experience di Bella Talk Show, NTV7 last year. That my first time to be on TV. Macam tak percaya pun ada masa tu. 


http://vimeo.com/73515115


Recently, baru je beberapa hari yang lepas, ieja being invited to private Coffee Session with our Prime Minister, Dato Seri Najib Razak to share my view on the budget 2015 from MLM industry perspective. Mana sangka dapat peluang macam ni kan. Just imagine that coffee session just for 5 of us (all different background). If I'm not in this business, I will never have this kind of opportunity. 


From left, En Hashim, an economist, Cik Fara, PropertyGuru editor, me , Dr Faiz, Education/Retail & Mr Redza Minhat, from Entertainment industry. 

5. Unlimited Income 


Bohong kalau cakap tak suka duit. hehe. Nowadays duit kita makin kecik nilainya. Macam ieja mention earlier, masa mula business sebab nak side income. But tak sangka dari business ni from side boleh jadi main income. After 3 years, I've seen how my business partners yang masih bekerja dapat their monthly bonus from this business more than their salary. Myself from part time entrepreneur become full time entrepreneur. 

With Hai-O income unlimited. Tak ada limit or restriction berapa max of your partners or sales. Tapi semua ini bukan datang bergolek. Kita usaha dengan bersungguh-sungguh & sabar. Step by step confirm ada improvement. Ada juga yang mulanya rasa dapat sikit, tapi kalau ikutkan boleh juga bayar duit kereta or rumah. This business kena sabar. For those yang income besar tu mereka tak pernah give up.  





Dalam business ni, tak kisah about background. Ada yang dulunya dispatch, sekarang income puluh ribu. Ada juga housewife, sekarang income 6 angka sebulan, thats my leader, CDM Hanis Haizi. Golongan professional pun dah ramai. Macam dalam team ieja, TDC ada manager, business owner, cikgu, engineer, banker, nurse, student & macam-macam lagi. Yang penting nak.

Kalau bekerja, our gaji setiap bulan fixed. Kenaikan setahun sekali, itupun tak banyak sangat. Tapi business ni, kita boleh set nak berapa. In average yang buat business for 5 years, accumulate income more than 20-30 years bekerja. So jimat masa & everyone boleh dapat income macam our CEO ;) Nothing is impossible. 

6. Time freedom


Dulu masa bekerja, company selalu promote about Work Life Balance. Tapi tak semua department so lucky. Mostly hanya cakap je. Memang tak boleh salahkan company kalau work demand makin tinggi. That's normal. So we cant complaint to much. Some working for more than 10 hours per day, some working during weekend & even holiday. 

But from this business, kita boleh plan our jadual. Mula-mula target financial freedom dulu, then only time freedom will yours. Bila mula business ni, bagi masa 2 - 3 tahun untuk capai CDM. Mesti usaha bersungguh-sungguh, else kita akan ambil lebih lama. For junior CDM average income RM20,000++. 





Macam ieja masa buat part time dalam setahun, ieja sanggup sacrifice my leisure time. Sebab ieja memang aim nak jadi full time entrepreneur asap. Tak perlu risau about cuti lagi. So after resign my schedule tak la padat sangat. In average I work about 5-6 hours per day. Kalau certain day ieja busy, the next day I'm off. So kita boleh balancekan antara business & family. Do u think berbaloi ieja work hard for 1 year? 



7. Low Capital & No Risk


Actually orang kita takut nak buat business. Dalam fikiran kalau cakap about business mesti modal besar & perlu ada duit untuk rolling modal. But ieja bila buat business ni secara online, I dont need a shop or pekerja. Tak perlu risau nak rolling modal. Kalau business lain, if nak income puluh ribu confirm modal minimum puluh - ratus ribu. Modal flexible, sebab tu event student mampu mulakan business ni. Setiap modal yang kita keluarkan akan dapat product & nilai product lebih dari nilai duit kita. So bila jual dapat balik duit + untung. No risk kan. Tak perlu pun nak keep stock product. 




Life is about making decision. To make a decision is not easy. Nak buat benda baru, lagilah takut. That was me masa nak buat decision to start this business. Tapi sebenarnya lagi takut kalau kita tak berani mencuba. Tak semua orang mula business sebab minat, tapi mostly sebab terpaksa (nak duit lebih). But I bet you, kalau dah dapat macam-macam kan, of course minat tu akan datang sendiri :)

Itu sahaja perkongsian dari ieja. Thanks for reading & sharing this entry. 



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...