Friday, 3 October 2014

TDC in Shanghai ~ Day 1



Assalamualaikum & hi :)

Dah balik dari Shanghai about a week, tapi masih belum update lagi about our trip. Nak pilih gambar mata juling, banyak sangat. hehe. So lets start with our Day 1. 

As usual me, hubby & Yong ambil taxi je from our house to KLIA. We suppose to gather at KLIA on that 19th Sept at 10.30pm. Luckily dapat info awal from tour guide, Zara that our flight postpone. Bayangkan we gather at 2.00am. Tapi biasa kalau nak berjalan ni mata tak mengantok. Biarpun baru sampai KLIA dah rasa excited. 

Ada yang dari Klang Valley, ada my partners from Johor & Utara too. Some of them is their first time trip. Lagi la excited :) Teringat masa ieja & hubby first trip, a month before dah counting days. 








Masuk flight je semua terus tido. Bayangkan our flight at 5.30am. Flight assistance hidang breakfast at 6.30 am makan tapi lepas habis sambung tido balik. Our flight to Shanghai about 5 hours. Bila sampai sana pun dah nak masuk tengahari. Alhamdulillah flight ke Shanghai smooth je. Maybe tidur nyenyak sangat sampai tak sedar apa pun. hehe



Muka baru bangun tido. Just landed in Shanghai International Airport. Muka sembab, tu pakai spec beso hehe. Yang belakang tu konon tutup dengan blanket. 

Pun sama, baru bangun :) 

Sampai je sana, kami semua terus ke toilet untuk bersiap. Dah biasa sampai terus jalan. hehe. Kali ni sampai je kami terus di bawa lunch. Airport dengan town about 1 hour. Mula masuk their elevated highway rasa kagum. Rasa their highway sama tinggi with condo kot. tinggi kan. 




The husband. Bila bawak hubby sendiri lagi best kan :)

Sampai je Shanghai terus lunch. Restaurant ni terletak di Hankou Road. Memang semua tengah lapar. Jadi bila masuk je tengok makanan dah terhidang. Chinese style dorang akan hidang food 2-3 kali. Mean tak semua sampai serentak. Memang banyak la jenis hidangan. Tapi yang paling ieja suka their sate kambing. Memang terangkat!


Ni first round. Ieja rasa total about 10 dishes. Memang banyak & all FREE



Another pengangkutan di Shanghai, basikal. hehe

After lunch our next destination, Oriental Pearl Tower. Since di sini banyak sangat gambar & cerita best, ieja will share in the next entry. Kalau include in this entry, puas nak scroll gambar banyak sangat. Ni antara tempat wajib di lawati.

So after spend about 4 - 5 hours di Oriental Pearl Tower, time to check in & rest. Our stay in Shanghai, Radisson Blu Hotel. Bilik luas & selesa sangat. We check in about 6pm. Di Shanghai sekarang tengah musim luruh. At 6pm pun dah gelap macam 8pm. Cuaca tak sejuk sangat, just nice. Nyaman githu. So jalan banyak pun tak rasa penat sangat. For me this is the best time to visit Shanghai. Kalau masa musim panas, alamatnya cepat penat.





Plan after check in just nak rest. Tapi biasalah tempat orang, excited lain sikit. After 8pm dah mula gatal kaki. So we decided just jalan-jalan sekitar hotel. Nak jalan jauh tak berani sebab mostly dorang ni hanya speak in their own language. Risau plak sesat kan. Kalau jalan tu hati-hati, sebab their motor very quiet. Macam basikal pulak & suka hati boleh naik atas pedestrian. Apepun lain tempat lain caranya kan :)









One thing yang ieja rasa, bila travel with kawan-kawan ni memang seronok. Masa travel juga kami jadi lebih rapat. Alhamdulillah our bonding getting stronger, kuat macam jed di atas ni. hehe. Bawalah ke negara mana sekali pun, asalkan travel with team memang fun. 

Personally ieja nak ucap terima kasih pada husband, Ridhuan sebab banyak bantu ieja dalam business. To my leader both CDM Hanis Haizi & Razali Zain, thanks for guiding me to this level. Yang paling ieja sayang all my partners from The Diamond Circle, Ain, Ezam, Yong, Olyn, Airin, Man, Aini, June, Kak Siti, Kak Mai & Kak Rohani. Ieja doakan business uolss semakin berjaya & jangan lupa our next trip in Jan 2015. 

Till the next entry, ieja ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha. Drive safe :)

Thanks for reading my blog. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...