Wednesday, 12 November 2014

6 Tips Kurus Dengan Cepat


HAPPY MOOD!!!

Hari ni ada a few friends pm tanya ieja macam mana turunkan berat dalam masa 2 bulan ni. Actually memang ada niat nak share di blog, tapi risau sikit sangat penurunan tu compare dengan orang lain. So here tips untuk kurus dengan cepat & lebih sihat from pengalaman ieja sendiri.




1. Diet Atkins
Ieja tertarik sebab tengok ramai yang kurus dengan DA. Dah lama baca tapi tak tahu bila nak mula. 19 Sept officially ieja mula. Biarpun tak sedisiplin kawan-kawan DA yang lain, but at least better. Kadang-kadang ada cheat juga. Ni biasa, kalau tengok post ig ieja mesti tahu. hehe. Especially kalau balik kampung. 

Untuk info lebih lanjut about DA, uolss boleh join their FB group SDAM. If tak faham boleh banyakkan membaca. Bila ada group ni rasa lebih konsisten. Ada juga diet lain, contoh geng kurus (LOL) ieja, Ain & Olyn dia amalkan kira 1000 kalori sehari. Yang ni ieja kurang mahir sebab malas nak kira & tak hafal. Makin kira makin takut pula. hehe. So apa-apa diet sekali pun kena fahamkan. Bukan hanya follow. 

2. Minum air lebih 2 liter
Dulu zaman kerja botol air di sebelah, jadi tak ada masalah. But now susah betul nak minum air. So ieja amalkan bawak botol biarpun pergi appointment. Pagi after bangun tidur terus minum segelas. Sebelum 1pm, try minum at least almost 1 liter. Ni masih cuba untuk capai 3 liter sehari. Masih belum lepas. hehe. Btw, air kosong / mineral ye. Bukan air manis. 

3. Detox
Detox penting untuk remove toxins dalam badan. Selalunya memang orang akan advise untuk detox sebelum mulakan diet. For me ieja amalkan Set Kurus (Mineral Coffee, BV Alfalfa & Garlic). But now ieja mula tukar ke Garam Buluh & BV Alfalfa. Both pun okey. Memang banyak membantu. Selain untuk detox, ini juga bantu supply vitamin / mineral pada kita. Baru la badan tak penat sangat & rasa lebih sehat. If uolss tak yakin, boleh google dulu & buat your own research :) Dah yakin boleh contact ieja hehe.

4. Pakai Premium Beautiful corset
Pakai Premium Beautiful corset ni pada ieja membantu untuk shaping. That's why ada yang cakap berat turun tak banyak tapi nampak sangat berbeza. Lagipun kalau kita tak cukup exercise, after berat turun body flabby. Tak kemas sangat. So bila pakai ni body lebih kemas. Yang paling ieja suka control rasa lapar. Control my gastrik too. Else asyik nak makan je. Makin pakai, makin selesa & makin cantik shape badan.

5. Amalkan exercise
Yang ni ieja tulis last sebab selalu tak buat. hehe. Konon nak jogging tapi hanya sekali sekala (read as once a month). Then start zumba. Kalau malas just try plank & squat. At least better dari tak buat lansung kan. Then kalau park kereta, boleh park jauh sikit. So boleh banyakkan berjalan. Biarpun tak dapat buat selalu, at least ada juga. Supaya dapat jaga stamina diri. 

6. Geng Diet
Yang ni memang banyak membantu. Actually bukan ieja je yang mula jaga berat ni. Ain, Yong, Airin, Olyn, Syikin, Faeza pun sama-sama dalam misi menjaga badan. Semua ni geng mak-mak orang except Yong masih bujang. LOL. So bila ada geng ni, setiap hari update makan apa, buat apa, apa improvement. So jadi excited pula. Biarpun diet kami berbeza (ieja seorang sahaja yang amalkan DA), yang sama pakai Premium Beautiful & amalkan detox tips tadi.

Alhamdulillah dengan amalkan 6 tips ni berjaya turunkan sedikit berat, 6kg in less than 2 months. Actually kalau uolss nak tahu sebelum ieja pakai Premium Beautiful ni, berat pernah naik sampai 13kg tapi tak sedar. So for me pakai corset ni biarpun orang cakap gemuk juga, tapi naik tak banyak. Badan macam ada acuan, so susah nak kembang banyak. So lebih senang nak turunkan. For orang yang genetik kurus untung, sebab susah naik. For orang yang sama macam ieja, senang naik ni risau kalau naik banyak.

Selain rasa sedar untuk kurus bila Premium Beautiful rasa ketat, kesedaran datang sebab nowadays macam-macam penyakit ada. Jadi lebih baik jaga makan dari sekarang. Still suka makan cuma kurangkan yang tak elok tu. Lagipun bila lebih sihat nampak lebih muda. Bila lebih muda, rasa happy jer. hehe. Lagipun ieja nak anak & husband pun follow cara kita yang lebih sihat.

So here antara testimoni dari geng diet ieja hehe. Tahniah for them berjaya turunkan apa yang di target. 




Faeza paling ketara. Mula misi pakai Premium Beautiful + Set Kurus masa dalam pantang lagi after bersalin anak no 4.


Syikin dah mula misi lebih awal. After bersalin anak no 2. Total weight loss more than 20 kg. Banyak kan beza. 



Ain pun kurus jer, tapi dia nak lebih kurus. Now after our mission bermula dia dah turun 4kg. Nampak muka makin kecil hehe


Olyn berjaya kurangkan ukur lilit di perut & punggung. From size S to XS.


Baju hijau sebelum, merah & hitam selepas misi geng diet hehe. Keep it up Yong!

Airin memang kurus. Tapi nak lebih sihat & firm.


So pada yang nak mulakan, start NOW! Kalau tunggu memang kita tak akan mula. Kalau yang nak pm ieja lebih details, boleh contact di no hp seperti di bawah. So all the best!

Thanks for reading. 



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...