Tuesday, 14 July 2015

Packing List - Balik Kampung for Hari Raya



Assalamualaikum & selamat sejahtera semua.

This week semua mood kerja dah ke laut kan. Masing-masing tak sabar nak balik kampung. Uolss balik bila? Ieja & family kami balik ke Sungai Petani petang ni. Teringat last year tak dapat balik Raub, Pahang awal sebab kereta tak siap from repair. Bayangkan kerata dapat 1 day before Raya. Stress jadinya. This year Alhamdulillah semua berjalan lancar. 

Bab balik kampung memang best. Tapi bab packing ni fening sikit. Rasa macam banyak sangat nak bawa balik kampung. Kena pula this Raya kami plan nak ke Krabi, Thailand. Lagi la banyak barang nak bawak. So untuk elakkan lupa, ieja selalunya buat check list by Ieja, husband & anak. Sebelum keluar rumah check dulu if ada yang tertinggal. So here ieja share my checklist so maybe boleh bagi idea pada uolss yang belum packing bag tu :)


Ni sebahagian barang ieja. Baju raya dah siap iron so hang je trus :)


Ieja (myself)
1. Baju Raya + matching shawl
2. Blouses + jeans + matching shawl
3. Baju duduk rumah 
4. Sandal / kasut raya & my fitflop
5. Make up (this year bawa basic sahaja, just Cozuma set. Nak kurangkan berat luggage)
6. Pin, brooch, inner 
7. Toiletries 
8. Handbag untuk pakai Raya (Handbag basahan kira lain hehe)
9. Ubat, vitamins espc for ibu mengandung ni, Mineral Coffee, Garlic & BB Plus. BV Alfalfa dah ada di kampung.  
10. Business tools


Husband 
1. Baju Melayu + sampin + butang baju melayu + songkok
2. Baju jalan + baju duduk rumah
3. Kasut & slipper (his fav crocs)
4. Parfume, gel rambut & toiletries
5. Laptop 


Fariz
1. Baju Melayu + sampin + butang baju melayu + songkok
2. Baju jalan + baju duduk rumah
3. Sandal raya & slipper (Crocs, sama macam his abah. In fact their Crocs sebijik pun )
4. Gel rambut & toiletries
5. Bulu latihan
6. Ipad
7. Swimming attire
8. Cap 


Lain-lain
1. Kuih raya
2. Charger, power bank
3. Passport
4. Duit raya & sampul raya
5. Camera / DSLR & memory kad (extra)


Giler banyak kan? huhu. This year nak mudahkan packing each of us bawa one (1) small luggage. Kira okey la tu kot. Tak la banyak sangat. Last year bawak big luggage, end up bila nak cari barang masing-masing, habis terabur. So bila luggage asing ni, senang jaga bahagian masing-masing hehe. Senang nak check juga barang apa yang dah packing. 

Macam ieja kalau nak bawa baju tu memang elakkan bawa banyak sangat. Siap kira berapa hari stay then bawa cukup-cukup + extra dalam sepasang jer. Lagipun balik rumah mak ayah kita kan boleh basuh. Ulang jer baju yang sama. Kalau ikut hati mahu semua nak bawak kan. Nanti kereta overloaded & tak jimat for petrol. Pastu balik ke KL penat nak unpack pulak.

Pada yang nak balik kampung tu, ieja nak ucapkan selamat memandu & hati-hati di jalan raya. Biar lambat asalkan selamat. For those balik kampung menggunakan PLUS Highway untung la, ada rebate Plus Miles Touch & Go (13 & 23 July - 50%, 14 & 22 July - 40%, 15 & 21 July - 30%). So kami gerak petang ni dapatlah 40%. Itupun kalau keluar tol Sungai Petani sebelum 12am hehe. Hope tak jem la hari ni. 

Itu sahaja cerita dari ieja. Thanks sebab sempat singgah blog ieja. 

Selamat Hari Raya!






012-497 2602

or 

shaliza_82@yahoo.com


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...