Monday, 17 August 2015

The Entry For My Little Baby ~ Part 1



Hello baby,

Hari ni mama nak share about your growth. Actually dapat idea from my friend, Wan Amira to blog about the progress of you. One day bila dah besar boleh baca sendiri kan :) Boleh jadi kenangan for me too. 

As at today now you are 31 weeks. Another few weeks left. Of course mama, abah & Along Fariz tak sabar tunggu kehadiran orang baru. Lagipun dah lama kami tunggu this moment. So far at 31 weeks baby dah semakin aktif. Semalam tengah baring sambil baca whatssap, tiba-tiba h/p tercampak. Sebabnya terkejut baby gerak kuat sangat. Macam tolak perut mama. Terkejut sampai tercampak h/p. Lepas tu mama gelak sorang-sorang. Even now kalau tidur pun mama dah start tak boleh nyenyak. Coz rasa baby gerak kuat inside my tummy. Tengah drive pun sama, boleh gelak sorang-sorang sebab rasa macam baby geletek mama.

As per check up last week, at that time your weight is about 1.6kg. Penambahan about 600gm compare to previous last 2 weeks. Cepat juga baby membesar. Pada peringkat awal ramai cakap tak nampak baby bump, mama cakap baby is hiding ;) Now, no more. I cannot hide you anymore, perut mama makin maju ke depan. hehe. Alhamdulillah doc pun cakap everything is good. Btw, doc cakap baby boy. Along Fariz happy la sebab lepas ni ada geng. Dah 3x scan nampak your bird. So confirm its a BOY!! 

Persiapan for baby pun almost 80-90% done. Actually tak adalah shopping awal, after 7 months baru mula shopping. Itu pun after nurse tegur masa check up. At 6 months tak prepare apa-apa pun. Excited punya pasal, within these 1-2 months semua dah settle. Selagi baby tak keluar, selagi tu ada jer nak shopping. But Im sure, bila baby dah keluar lagi kerap mama & abah shopping hehe.

Pengalaman pregnant kali ni tentu berbeza dengan Along Fariz. Tu 12 years ago, mama pun masih muda masa tu. Now at 33 years old macam cepat penat. Cumanya mama bersyukur tak ada alahan yang teruk. Tak ada muntah-muntah, cuma cepat mengantok. So mama harap nanti baby bila bersalin pun suka tidur hehe. Bolehlah mama rest. Masuk second trimester kurang sikit bab mengantok tu. Lebih energetic. Tu yang mama sampai ke Krabi for holiday. Masih mampu berjalan for about 1 hour. 

Now mama dah masuk third trimester. Mama jadi cepat penat. Berat pun naik mendadak masa ni. Hope berat mama naik tak exceed my target. My aim max weight is 73kg by bersalin. Last week berat 70kg. Now ada 8 minggu lagi. hehe. Now mama dah kurangkan sikit kerja so mama can have enough rest. Lucky mama dah tak kerja di Bank lagi. Else kesian baby kena tempias mama stress at work. So far since mama sendiri manage my work, so masih dapat enough rest. 

This Friday mama ke Bangkok for business trip. Hope baby doing well inside. This will be my last trip by flight I guess. Esok my check up with Klinik Ibu & Anak pula. Setiap kali ada appointment with clinic or hospital, mama always excited. Macam visit baby dalam perut pulak kan.  

That's all for now. Will blog more later :) Semoga baby sihat sampai masa bersalin. Thanks also for this experience. Syukur!












Hello! Alhamdulillah, hadir juga rezeki for mama & abah after bertahun tunggu. 


So small at this time :)


Baby tengah kuak lentang kot. Nanti boleh belajat swimming dengan Along Fariz ek.



Semakin besar, so doc tak dapat nak scan the whole baby anymore :)


 

012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...