Tuesday, 8 September 2015

Apa Tips Mudah Hamil Ieja?



Assamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Dah lama ieja nak share cerita ni. Ramai tanya ieja macam mana boleh pregnant after lama mencuba. Apa tips mudah hamil ieja? Fariz pun dah 12 tahun, my current perkahwinan pun dah lebih 6 tahun. Tak sempat nak karang panjang, so hari ni ieja ringkaskan je ye. Semoga pengalaman ni membantu orang lain pula. 

Sebelum ni ada yang tanya tak buat check up ke if ada masalah susah untuk dapatkan anak. Both of us pernah buat check up tapi doctor cakap tak nampak pun ada masalah. Cuma macam ieja perasan my period tak teratur. Datang setiap bulan cuma date tak tetap. Not sure if this the reason susah nak lekat. Even ieja tak pernah pun keguguran sebelum ini. Masa period tak tetap tu, ieja ada masalah period pain. Bila consult dengan doctor dia cakap banyak faktor menyumbang masalah ini. Antaranya maybe kenaikan berat yang mendadak & stress. Both ni memang related la dengan ieja. Mana ada zaman sekarang kerja yang tak stress? Masa ni memang masih bekerja lagi di bank. Stress tu makanan harian haha.  

Lupa nak cerita, after jumpa doctor pakar puan & do some check up, doc perasan rahim ieja banyak ketulan darah yang melekat di dinding rahim. Macam cyst. Dia cakap sebab tu adakala period ieja macam tumpah darah bila my rahim tak boleh tampung darah di dalam rahim. Bila darah tak keluar habis ada risiko jadi fibroid juga. So since then doc bagi ubat hormon untuk betulkan my period & advise me untuk turunkan berat. Bab turunkan berat tu memang bab paling susah kot for wanita. Dalam hati masa tu macam mana la aku nak turunkan berat ni. 

Since ada terbaca Premium Beautiful membantu untuk turunkan berat badan & mengurangkan period pain, so ieja contact one of my friend yang jual Premium Beautiful, Seri. Thanks Seri kenalkan ieja dengan korset ni. Alhamdulillah lepas pakai memang tak rasa sangat period pain tu. Tak ada lagi masalah MC. Boss ieja sampai warning dia cakap setiap bulan MC sebab period pain. Bukan saje, memang sakit yang amat. Blood flow macam paip pecah, muka pun pucat & senang nak pengsan. So memang setiap kali period ieja akan MC on the 1st or 2nd day. So lepas pakai Premium Beautiful tu memang tak ada lagi period pain. Not only that ieja perasan after pakai Premium Beautiful tu my period kerap pula. Sampaikan my husband pernah tanya bila ieja tak period. hehe. 

Since ieja masih ada follow up session with doctor about my problem tadi, after 3 months of wearing that corset, bila doc scan dia cakap darah dalam rahim tu dah berkurang. Dia tanya ieja makan ubat tak, ieja cakap makan sedangkan tak makan. huhu. My habit susah nak makan ubat. After another 3 months on another follow up appointment, doc checked my rahim dah bersih. No more ketulan darah dalam rahim macam hari tu. Masa tu dalam hati rasa syukur sangat ieja teruskan pakai Premium Beautiful even period jadi lebih kerap. 

Dah setel masalah period pain, now nak bagi my period ikut jadual & also turunkan berat. Bab turunkan berat ni bukan mudah. Kena pula ieja kuat makan. So nak jadikan cerita bila ieja berjaya turunkan berat recently, ieja noticed my period pun makin okey. I took about almost a year untuk stabilkan period. Nak turunkan berat tu about a few months jer. Alhamdulillah ieja amalkan Set Kurus Bajet tu berat jadi lagi mudah nak turun selain pakai Premium Beautiful. Of course bab makan pun kena jaga sikit. Tak la berlapar, cuma lebih memilih. Bila amalkan Set Kurus Bajet tu selera pun terkawal, so lebih mudah nak diet.


Masa ni cuba juga diet tapi turun 2kg sahaja. Belum jumpa formula Set Kurus Bajet masa ni.
Berat masa ni 69-70kg. Seram tengok perut sendiri.

Berat selepas Set Kurus Bajet combine with Premium Beautiful, 59-60kg. In just 3-4 months.
Happy!! Dah capai berat ideal. SKB + PB memang berkesan for me. 


Bila period dah stabil, no more period pain, berat makin turun & of course no stress jadi lebih mudah nak planning for baby. Tak sangka trip ke Vienna menjadi honeymoon for us. Alhamdulillah berkat kesabaran husband, 6 weeks later after balik from Vienna trip dapat good news. Punya la nervous tunggu 6 weeks tu haha. Bila buat test di rumah, nampak 2 line tu terus menjerit panggil husband. Syukur sangat!!




Some of my clients yang plan to conceive bila pakai Premium Beautiful & amalkan jamu Maharani in 3-4 months dah melekat. But for me maybe Allah nak uji lebih sikit. Setiap orang rezeki tak sama. My advise just usaha, never give up. 

So for those yang nak try to conceive, ieja sarankan tips mudah hamil seperti berikut:

1. Jaga berat badan. Bila berat naik mendadak, hormon kita akan terganggu. 

2. Pakai Premium Beautiful membantu menurunkan berat badan & menguatkan rahim selain membantu stabilkan hormon. 

3. Boleh amalkan jamu Maharani juga untuk kesuburan.

4. Download apps untuk track our period log. Senang nak buat kiraan bila waktu subur. 

5. Jangan stress. If ada yang tanya bila kita nak preggy, abaikan jer. Ieja & husband dah lali, kena perli pun ada. Ingat rezeki dari Allah. 

6. Cuba amalkan pakai Bio Seleza if period tak teratur & if ada masalah keputihan. For me sangat membantu. Keputihan berasid, mengganggu kesuburan juga. 

Itu sahaja perkongsian dari ieja. Bukan share ni sebab ieja jual, tapi ieja sendiri dah cuba. Malah ramai yang cuba & menjadi. Benda elok wajib kan share. For those yang selama ni banyak bagi kata-kata semangat for me, terima kasih sangat. Hanya Allah dapat membalasnya. Now tunggu my edd another 6 weeks from now. Of course excited, coz dah lama tunggu moment ni. Ieja doakan kawan-kawan lain yang sedang mencuba tu all the best. 

Thank you sudi baca cerita ieja :)



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...