Thursday, 1 October 2015

De Quervain's Tendinitis


Apa tu De Quervain's Tendinitis?

Ieja pun baru tahu. Actually about 2-3 months ago ada rasa something pada pergelangan tangan. Ingatkan just bengkak, pergi massage a few times pun tak hilang. Since tak teruk sangat & masih boleh tahan ieja plan lepas bersalin baru jumpa doctor for further check up. Sekali last Sunday tersalah twist pergelangan tangan terus bunyi macam terseliuh. Tak pernah menangis sebab sakit tapi kali ni tak tahan. Tangan kanan terus bengkak & tak boleh gerak. Dah la masa tu di Cameron Highlands. Terus hilang mood holiday tu. huhu.

So the next day ieja ke hospital for further check up. Masa di Cameron Highlands sempat minta advise mak Airin since mak Airin dulu nurse. Dia cakap tendon injury. After doctor check dia cakap sakit tu di panggil "De Quervain's Tendinitis". Nothing to do with tulang, so tak perlu ieja risau masa preggy ni tak boleh nak X-Ray. Injury ni hanya melibatkan tendon sahaja. For treatment doc advise ambil injection Steroid (one time only) & later buat fisio. 

Boleh sembuh cuma ambil masa. Doc pun advise untuk limitkan penggunaan tangan kanan. Menyesal tak pergi check up awal, maybe boleh elakkan dari jadi lagi teruk macam sekarang. So guys kalau uolss jadi macam ieja, just terus jumpa pakar ye. Jangan tunggu or buat assumption sendiri. hehe. 


Muka masam tak ingat! Tengah tahan sakit tu huhu


Kena pakai ni setiap masa untuk elakkan jadi lagi sakit 

Ice treatment untuk kurangkan bengkak


For me yang right handed mestilah susah. Terbayang nanti macam mana nak handle baby. Hope cepatlah sembuh. Ada my friend yang kena macam ni dia pun cakap ambil masa untuk sembuh. Coz dia dah setahun pun masih kena berjaga-jaga coz still ada sakit sikit-sikit.

Ada yang tanya kenapa boleh jadi macam ni. For me rasanya dua sebab:

1. Kerap guna ibu jari kanan for mobile
2. Pregnancy 

So bukanlah sebab mobile addictive. For those bekerja di office yang banyak guna pc biasanya senang kena "Trigger Finger". Lebih kurang la ni. Nak buat macam mana, my kerja memang mainly by hp.  






Itu sahaja nak share. Kejap lagi nak ke hospital for fisio. My first fisio :) Hope cepat sembuh & back to normal. Banyak benda yang ieja tak boleh buat for now termasuklah nak make up. Sebab nak pegang pen / eyeliner tak lepas huhu.

Uolss nak elak jadi macam ieja kena selalu streching kan tangan ye. Restkan your jari-jari juga :)

Thanks singgah baca my cerita.



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...