Tuesday, 16 February 2016

TDC Journeys ~ Jejak Jepun



Sekejap betul masa berlalu. Dalam tak sedar next Monday dah nak fly ke Osaka. Luggage pun belum pack. Trip kali ni akan ke Osaka, Kobe & Kyoto. My first time to Japan. Memang dah terbayang-bayang about Japan sebab hari tu tengok rancangan Jejak Jepun Jihan. 

Alhamdulillah sampai juga dengan Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM). Dalam 300++ usahawan akan di terbangkan ke Jepun. Bukan sikit, ramai tu. Sejak mula berbusiness since July 2011 tak pernah miss lagi mana-mana trip & non stop dapat trip melancong percuma. Memang rugi kalau tak buat business ni. Sebab semua di sediakan. Hanya tunggu kita jer nak buat. 

As previous trip, ieja akan pergi dengan business partners bersama. Masing-masing dah tak sabar tu. Dulu mereka pun tak ada terbayang akan dapat trip percuma macam ni. Niat berbusiness untuk upgrade financial sahaja. But now income dapat, free trip pun dapat. 

Itinerary pun dah dapat from our travel agent. Ieja share sedikit aktiviti kami di sana nanti.

Day 1~Osaka - Kyoto -Osaka


  • Bertolak ke Kyoto Kiyomizu Temple - tempat suci buddha Jepun di bawah senarai Unesco pada 1996

  • Makan tengahari di restoran tempatan.
  • Lawatan ke Nishijin Kimono Centre. Gedung Nishijin Kimono yang terkemuka di daerah Kyoto semenjak 1000 tahun dahulu. Wajib singgah di sini untuk menyaksikan bagaimana memakai kimono dengan sempurna & betul. Tak sabar nak berkimono di sana nanti.

  • Gion Street - terletak di daerah Kyoto, pada permulaannya di kenali sebagai tempat pelancong untuk melawat dan memberi penghormatan kepada keramat Yasaka. Kemudian di kenali sebagai kawasan kesenian perempuan yang di panggil "Geisha". Terdapat banyak kedai makanan & minuman di sini beserta persembahan tarian tradisional.

  • Makan malam di restoran
  • Check in di Hotel Imperial Osaka. One thing bila travel with SHOM ni, tak perlu risau about penginapan. Dah confirm dapat 5 star hotel. Tak kira asian or europe trip. This Imperial Hotel pun under 5 star hotel. Kalau pergi sendiri confirm tak mampu. Mahal kalau compare dengan duit kita ni.


Day 2~Osaka - Universal Studios




  • Bersarapan di hotel
  • Universal Studios Japan - seharian di taman hiburan yang terletak di Osaka. Di buka pada 31 Mac 2001. 2014 Menurut "2014 Theme Index Global Attraction Attendance Report", Universal Studio Osaka berada di kedudukan ke lima di kalangan taman tema di seluruh dunia. Nervous pula sebab ieja bukan berani naik roller coaster ni sangat. Last time masa di Gold Coast naik lah jugak 2-3 rides, itupun gigil haha. Masa ke Universal Studio Singapore naik sebab kena teman Fariz. Tak naik rides kita bergambar sakan jer la kan hehe.

  • Makan tengahari di Universal Studio
  • Makan malam di restoran

Day 3~Osaka - Kobe


  • Bersarapan di hotel
  • Berkunjung ke Shinsaibashi untuk membeli belah. Ini antara aktiviti yang di tunggu-tunggu. Kami panggil lontaran. Nak senang shopping tanpa bawa paper bag, kami terus bawa small luggage. Boleh elak paperbag tercicir. Senang tarik jer. Sampai sini wajib ambil gambar macam Jihan ni. 




  • Makan tengahari di Kobe
  • Lawatan ke masjid terbesar di Kobe (Kobe Muslim Mosque). Masjid ini merupakan masjid yang pertama di Jepun. Di katakan juga pada tahun 1945 bandar Kobe ranap di bom oleh Amerika Syarikat & masjid ini hanya ada kerosakan kecil. Manakala bangunan di sekitarnya habis ranap. Tak sabar nak sampai di masjid ini.



  • Makan malam di restoran
  • Bermalam di Hotel Portopia Kobe


Day 4~Kobe


  • Bersarapan di hotel
  • Membeli belah di Sanda Premium Outlet sehingga ke petang. Bayangkan seharian di sini. Hope dapat control nafsu shopping di sini. hehe.

  • Grand dinner di hotel.

Day 5~Kobe - Osaka - Kuala Lumpur


  • Selepas sarapan terus bertolak ke airport. 


Jangan lupa follow my instagram @ShalizaAziz or our hashtag #TDCinJapan  & #TDCjourneys for live update. Sebelum ke Japan ni plan nak beli GoPro, senang nak bergambar sakan. Bila gambar cantik rajin sikit update blog hehe. Kalau uolss ada nak pesan any souvenir from there, do whatssap me ya.

Thank you for reading :)





012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...