Tuesday, 18 October 2016

Pengalaman Sendiri ~ Kenapa Takut Berniaga?


Dia boleh la buat business ni, ada modal besar ...

Dia boleh la buat business ni, kerja bagus ...

Dia boleh la buat business ni, suami support ...

Dia boleh la buat business ni, pandai cakap ...

Biasa juga ieja dapat feedback macam ni. Sebenarnya ieja pun pernah terdetik macam ni dulu. hehe, sama jer kita. Semua tu pun jadi pada orang lain juga. Semua orang pun ada cabaran sendiri masa nak mula berbusiness. 

Macam ieja, pada mulanya ieja tengok jer dorang ni berbusiness. Pelik pun ada, macam mana jual korset boleh dapat income ribu-ribu sebulan. Boleh ker bertahan??? Kadang-kadang kita tengok orang berniaga ni ikut musim, of course ieja tak nak business macam tu. Tapi hari ni dah 5 tahun ieja berniaga, dari secara part time now full time mumpreneur (one of my dream before).

So apa ieja buat masa tu banyak lah survey cara-cara dorang ni berbusiness. Tapi dalam tunggu & lihat tu terbakar plak jiwa bila tengok macam-macam dorang dapat. After 4 bulan ieja approach one of them. Setakat tengok jer mana faham kan macam mana dorang buat. Cara terbaik dengan dengar sendiri. 

Masa nak mula business ni risau juga. Biasalah kita manusia. Buat something new mesti nervous. Husband pula cakap kawan office dia buat business yang sama, jual Premium Beautiful juga tapi hanya sekejap. Tu dia risau masa ieja nak mula business ni. Erti kata lain dia tak benarkan pada mulanya.


Ieja masa mula buat business ni, July 2011. Dari pakai tudung bawal tukar pakai shawl, ini pun tiru jer orang. Masa ni shawl Arzu femes. Pipi pau pun confident jual korset. Sebab PB ni bukan hanya untuk kurus, 70% untuk kesihatan. Bila pakai ieja sendiri rasa, tu tak tunggu nak kurus baru jual. 


Tapi ieja tengok ramai jer yang berjaya. Jadi ieja beranikan diri & pegang kata-kata one of the top leader ketika itu "KALAU NAK BERJAYA FOLLOW CARA ORANG YANG BERJAYA". Orang yang berjaya dah ramai, kenapa nak follow yang gagal kan. Sebenarnya di dalam apa bidang yang kita ceburi ada yang berjaya, ada yang gagal. Bukan hanya business ini sahaja. Kalau kerja pun sama kan. Tips nak kurangkan risiko gagal, dengan tiru cara kerja & semangat orang berjaya.

Sebab tu ieja cakap business ni mudah. Sebab bila anda bermula, terus ada leader or mentor untuk bantu anda sampai berjaya. Tak sempat nak down, leader dah bagi kata-kata semangat. Tak pandai cakap, jumpa client pun leader temankan. Begitulah proses dalam business ni. Step by step kita guide & buat sama-sama. Bila buat secara teamwork ni, yang susah pun jadi mudah. Ieja selalu pesan pada my business partners, kalau tak faham or tak jelas apa-apa tanya jer ieja. 

Apepun tanggapan kita tadi sebenarnya itu hanyalah ilusi semata. Sebab kita belum faham macam mana business ni berjalan. Sebab itu step pertama jumpa dengan orang yang dah berjaya dalam business ini. Bila jumpa bukan mereka paksa untuk terus mula pun. Ni tahun 2016 dah. Orang tak suka di paksa. Especially dalam team ieja, The Diamond Circle memang ieja tak ajar partners untuk paksa orang lain. 

Mungkin di awal berniaga ieja sendiri kurang ilmu, tapi hari ini banyak kami dah improvise supaya business jadi lebih mudah & lebih efision untuk semua orang. Bila kita jumpa & dengar business plan tu baru lebih faham. Bila faham baru anda boleh menilai untuk buat atau tidak. Decision is yours.

Ieja sendiri selepas mula business ini, banyak yang ieja belajar. Sampai hari ini masih belajar lagi. Makin banyak kita belajar, makin banyak ILMU kita, makin lancar business kita. Jadi kalau takut gagal, teruskan belajar. Dalam business ni, leader & team ada. Tak perlu risau bab nak belajar tu. Banyak sumber & caranya. 


*Some of pictures from our previous Monthly TDC Training



TDC Monthly Training Premium Beautiful Agent


TDC Monthly Training Premium Beautiful Agent


TDC Monthly Training Premium Beautiful Agent


*Some of pictures from my personal coaching session. Masa & tempat flexible :)


Personal Coaching Premium Beautiful Agent


Personal Coaching Premium Beautiful Agent


Personal Coaching Premium Beautiful Agent



Dalam business ni juga apa yang ieja nampak peluang untuk ubah kehidupan sangat cerah & adil untuk semua. Tak kira latar belakang atau umur atau lokasi. Kadang di tempat kerja kita selalu rasa rendah diri bila hanya pegang jawatan biasa-biasa sahaja. Nak naik pangkat pun bukan mudah. Adakala kena ada cable pulak. Yang ni realiti zaman sekarang, nak minta kerja pun ramai jer guna cable kan. Ada pula some company politik office kuat. Kalau bukan orang favorite boss susah la nak naik pangkat atau gaji. Ada juga kerja okey tapi gaji or masa tak okey. 

Berbeza dalam business ni. Ieja sendiri dah lihat ramai yang transform dengan business ni. Ada dulu cikgu, hari ini jutawan SHOM. Ada dulu pegang gaji RM700 sebulan, selepas 2-3 tahun pegang income 5 angka (ini business partner ieja sendiri). Ada yang kerja kilang dulu hanya ada motor, dengan business ni mampu beli kereta pula, ini pun dalam TDC. Ada yang dulu kerja kerani sahaja, now income 5 angka, pun dalam TDC team. Ya Allah banyak sangat sebenarnya "real life transformation" dalam business ni. 

Yang ada kerjaya lagi la mudah untuk berjaya. Sebab anda ada platform sendiri & ada pengalaman kerja. Dalam TDC ramai dari professional background juga, ada guru, bankers, engineers & macam-macam lagilah. Kalau kata takut nak buat business ni sebab faktor masa, tak perlu risau. In our team banyak contoh, boleh belajar how mereka manage masa. Ada a few PHD students in our team, laju jer business mereka. Nak business laju, ada caranya. Lagipun business kita menggunakan online as platform. Anytime & anywhere. 




The Diamond Circle Leaders Premium Beautiful Agent
Tulang belakang The Diamond Circle team, part of TDC Leaders. Pelbagai background tapi boleh capai yang sama dalam business ni. My Premium Beautiful Expert too.

The Diamond Circle Leaders Premium Beautiful Agent
Gambar dah hampir 2 tahun ni. One of the transformation juga, from tak ada kereta / lesen hari ni dapat drive kereta impian BMW. Kiri saya, dulu gaji RM700, one of the transformation yang ieja cerita tadi. Dulu dia tak yakin nak buat business ni, now dah lain hehe.


Siapa pun anda hari ini, anda boleh capai impian anda. Buang rasa takut & bagi peluang pada diri sendiri. Bagi peluang juga pada ieja & my TDC partners untuk bantu anda pula. Ieja faham bagaimana rasa susah kerana ieja sendiri pernah juga susah. Lama juga hidup susah sebelum lebih lapang seperti sekarang. 

Sebelum nak masuk 2017 ni, why not kita letak azam nak UPGRADE FINANCIAL kita. Bila financial okey, kita ada kebebasan untuk decide apa yang kita nak. Bila ada financial freedom, kita boleh ada time freedom juga. Hope dengan cerita ieja share ni dapat bagi gambaran pada yang tertanya-tanya pasal business ni. 

Change starts with us!









1 comment:

A. Aqma said...

Thank you kak ieja share this opportunity with me. Seronok bisnes dengan TDC, tak pernah paksa orang tapi sarat dengna ilmu sebab tu senang je bisnes dengan TDC :)Alhamdulillah~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...