Friday, 10 February 2017

Kenapa Saya Memilih MLM & SHOM?


Kenapa Saya Memilih MLM?

Jujurnya ieja dulu tak pernah pun suka MLM. Pernah attend a few MLM talks but then bukan makin minat malah makin tak suka. Mungkin cara approach & cara mereka buat business tu buat ieja tak terbuka minda. Until ieja jumpa cara yang berbeza yang my friend buat at that time. Dia tak approach ieja tapi melalui Facebook ieja tertarik dengan cara mereka berbusiness. 

Then ieja approach my friend untuk tanya details. Kadang kita takut nak tanya kan, risau kena push. Sebenarnya itu tengok pada agent itu sendiri. Zaman sekarang cara paksaan dah lapuk & tak berkesan. For me kalau ada client tanya, kita hanya berkongsi secara terbuka. Baru boleh faham kan macam mana business itu. 

Ieja bermula as part time masa masih bekerja as banker di HSBC bank, now dah bergelar full time entrepreneur. Dari hanya nak tambah income (side income) boleh jadi main income. Seronok bila dapat kerja sendiri ni, ada masa yang flexible untuk diri sendiri, family & business. So hari ini ieja nak share sedikit cerita kenapa ieja pilih MLM & SHOM as kerjaya based on my own experience. 

Konsep MLM

Ieja tahu ramai yang salah anggap pasal MLM. Ieja dulu pun macam tu, sebab masa tu tak ada knowledge & based on others perception. 

konsep MLM

Sebenarnya MLM ni sama macam company lain yang pasarkan product & jual di pasaraya atau kedai. Berbeza dengan MLM, product di jual melalui agent. Biasa orang cakap product yang MLM jual ni mahal sebab nak bayar komisen tinggi pada agent. Yes, agent dapat komisen yang tinggi tapi bukan sebab itu product jadi mahal. Sama macam product di luar, harga di tentukan oleh banyak kos bukan? Salah satunya kos pemasaran. For MLM kos pemasaran sangat minima sebab yang pasarkan product itu ialah agent-agent. Tak perlu kos bayar duta product & iklan berlebihan.

konsep MLM

Pemasaran oleh agent-agent sebenarnya lagi power sebab mereka kerja keras untuk pastikan product sampai pada pasaran. Mereka tahu makin kerja keras, makin tinggi volume sales & makin BANYAK juga bonus. Jadi jangan kata orang MLM ni goyang kaki tau. Mereka bekerja sama dalam kumpulan (teamwork) untuk capai sasaran. 

Yang buat lagi POWER pemasaran dalam MLM ni sebab testimoni yang real (follow #testimonitdc di instagram). Jika company conventional, testimoni kebanyakan iklan semata. Yang buat orang tertarik nak beli sebab their duta yang mostly artis atau orang ternama. Tapi kebanyakannya tak guna pun product tu. Betul tak? 

Tak tahu mana nak mula?

Ramai yang pilih untuk berniaga zaman sekarang untuk tambah income kerana faktor ekonomi. Tak kisah nak berniaga apa yang penting asalkan dapat tambah duit bulanan. Lagipun kita sedar yang hakikat 9/10 rezeki memang dari perniagaan. Kalau dulu tak ramai jutawan, hari ni ramai sangat. Kita tak kan tak nak kan? Never limit ourself to achieve better than what we have now. The sky is no limit.

Jika dulu pelik orang buat 2 kerja ni. Zaman sekarang itu dah biasa sangat. Kebanyakan yang mula berniaga ni pula bermula dari ZERO. Antara faktor yang perlu kita ambil kira seperti berikut:

1. Company

Malaysia memang terkenal dengan syarikat MLM yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Biarpun orang kita dok kutuk MLM tapi ramai masih pilih company baru bertapak. Tak semua company baru itu tak betul cuma kita ambil risiko yang tinggi. Tak tahu berapa lama akan bertahan. Kalau company offer bulan & bintang makin ramai berlumba-lumba nak join business. 

Macam ieja, sebelum mula business dengan Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM) ni memang buat sedikit research background company especially their financial, lesen & achievement. Bukan apa, alang-alang berniaga biarlah lama. SHOM dah lama di pasaran, di tubuhkan sejak 1992 & listed di papan utama BSKL sejak 1996 hingga sekarang. Bonus pay out pun tak pernah lewat. Now company tambah lagi 2% bonus utk usahawan SHOM menjadikan total up to 69% & ieja one of those yang terima 69% bonus tu. 

 Financial Year Ended (FYE) 2016 for Hai-O Enterprise Berhad

FYE 2016 - Main contributor from MLM segment of which is SHOM by 67%

The MLM segment contribution in revenue increased and accounted for 66.6% (2015: 56.5%) of the Group's total revenue of RM297.6 million, while the Wholesale and Retail segments contributed approximately 18.3% (2015: 23.6%) and 12.9% (2015:16.9%) respectively to the Group's revenue for the FYE 2016. The increase in the Group's revenue by approximately 24.1% for the FYE 2016 was primarily driven by the sales volume achieved under the MLM segment which is a testament of our product centricity on “small ticket” consumer items strategy implemented since 2014. Both the Wholesale and Retail segments contributions were affected by subdued consumer sentiment post implementation of the Goods and Services Tax (“GST”). - Source: http://www.hai-o.com.my/managingdir.php


Company kukuh & stabil, so tak ada apa yang kita nak risau kan?


SHOM
The directors behind SHOM

2. Product

Nak berniaga mesti ada product yang bagus. Ramai cakap business MLM ni cari orang. Yang orang tak tahu tu company yang guna money scheme. Macam kami di SHOM ada banyak product yang bagus. Contoh macam ieja & team memang pakar dalam Premium Beautiful. Dari niat nak pakai, now dapat jadi peluang business. Premium Beautiful pula dah 20 tahun di market. Memang senang nak jual apetah lagi di dalam team TDC kami sediakan latihan intensive untuk semua agent. Product yang bagus memang orang akan cari.

Demand Premium Beautiful yang tak pernah surut. Alhamdulillah. Premium Beautiful ni murah compare to "premium corset" yang lain.


Selain Premium Beautiful, SHOM ada banyak product yang bagus & berkualiti. Ada sahaja orang contact untuk nak beli. Additional sales tu.


3. Plan Marketing

Plan marketing dalam SHOM ni sangat adil. Siapa buat, dia akan dapat. Buat lebih, dapat pun lebih. Business partners boleh duplicate kejayaan leaders dari segi income & pencapaian lain. Berbeza kalau bekerja tak semua ada peluang nak naik pangkat or dapat income sama macam top management.

Tak ada istilah orang bawah kayakan orang atas juga. Ini mungkin sistem piramid or money game lain. Dalam SHOM kita berniaga secara telus & adil. Tak percaya tengok dalam SHOM. Yang mana orang atas yang goyang kaki, business tak bertahan lama. Kalau leader yang berkerja bersama kumpulan, sales semakin menjadi-jadi & bertahan lama. Semakin lama ieja dalam business ni makin faham & nampak bagaimana nak pergi jauh & kekal lama. 

Sistem point untuk kiraan dalam SHOM pula di kira secara terkumpul, jadi pangkat akan sentiasa naik & bonus percentage % pun semakin bertambah. Plan marketing mudah faham & mudah untuk buat.

4. Team leader & team

For me ni paling penting. Team leader & team ni umpama support system kita dalam business. Yang akan guide kita dari zero sampai mahir. Yang akan bersama kita susah & senang. Yang akan sumbang idea & strategy. Dalam TDC ieja & TDC leaders lain memang sentiasa cuba bagi yang terbaik untuk team. Sebab kami pun nak tengok rakan kongsi berjaya sama. Contoh, macam dulu tak ramai senang nak close cash buyer for Premium Beautiful, sekarang setiap hari ada jer update dari TDC partners. Makin ramai sales makin laju & besar. Kalau kita buat seorang diri, ada kala idea mungkin tak ada kan. 

Yang paling penting, dalam TDC memang kami utamakan profesionalisme. TDC partners datang dari pelbagai background. Kalau main buat tanpa jaga profesionalisme, akan buat ada yang tak selesa. Ieja tak nak kami di bayangi persepsi lama terhadap usahawan MLM. Nowadays, cara business lebih transparent & lebih profesional. Sebab tu penting pilih nak berniaga dengan siapa kan :)

One of Intensive Training for The Diamond Circle partners





Dah follow faktor pemilihan di atas, next kenapa saya pilih MLM industry?


1. Unlimited Income

Hari ini ieja bangga dengan business yang ieja buat sekarang kerana ieja faham konsep MLM yang sebenarnya. Dengan MLM kita dapat capai UNLIMITED INCOME dengan modal yang sangat minima. Jika kita nak generate income RM100,000 sebulan dengan business conventional, modal pun mesti tinggi. Teringat cerita kawan dia generate sebulan RM20-30k dengan mulakan business yang modal RM2juta. Tak semua orang boleh buat kan? 

Tapi dengan MLM siapa pun kita (background - pendidikan, pangkat, kemampuan modal etc) pun boleh berjaya. Ieja sendiri pada awal business nak aim RM2,000 sahaja sebulan. Lepas sebulan buat dapat RM7,000. WOW!!! Terkejut sebab itu 2x gaji ieja ketika itu. Since then ieja nampak peluang yang sangat cerah bersama MLM. Even my first year income dah lebih RM100,000, itu buat secara sambilan & hanya peruntukkan 2 jam sehari. Selain itu, business ni tanpa sempadan. Kita boleh kembangkan pasaran ke antarabangsa tanpa fikirkan kos. Sebab bab kos company yang cover. As agent, kita hanya kembangkan pasaran. Mudah sangat! 


2. Upgrade Potential Diri


Jika dulu masa bekerja, ieja ada rasa rendah diri. Biasalah kerja pangkat biasa-biasa sahaja. Nak pegang title Manager bukan mudah. Kalau di bank dulu, yang ada degree pun kadang dapat kerja as kerani. Memang pangkat tak penting, tapi gaji penting. Itu untuk kita sara family kan. Cuma pangkat tu kadang-kadang jadi halangan untuk kita serlahkan pontensi diri. 



Founder of The Diamond Circle, Shaliza Aziz
Dalam MLM everyone start from zero & sama sahaja. Jadi rasa rendah diri tu tak ada. Bila dapat naik pangkat, jadi makin semangat. Selain itu ieja nampak & rasa sendiri bila kita usaha lebih dapat lebih. Dari situ kita akan push our potensi diri. Kita tahu income bukan boss or company yang control, tapi based on usaha kita. 

Dalam business ni juga apa ieja belajar, kita bukan sekadar jual barang. Banyak asah leadership. Ieja dulu tak pernah ada staff masa kerja di bank. Tapi dengan business ni ieja belajar bagaimana nak lead kumpulan. Alhamdulillah hari ini ieja one of business mentor & coach dalam Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM). Penting tau kumpulan sebab kumpulan kita akan jadi our support system. Bersama team kita akan maju ke depan bersama. Selain itu, mudah nak kekalkan semangat juga bersama kumpulan. 



3. Boleh di wariskan


Business empire yang kita bina ini boleh di wariskan pada anak-anak kita nanti. Bayangkan zaman sekarang. Bukan mudah fresh grad nak dapat kerja. Bukan mudah untuk mereka beli rumah dengan keadaan nilai duit semasa. Jadi apa kita buat hari ini kita boleh wariskan pada mereka. 

Anak-anak my biggest WHY untuk capai yang lebih baik selain my mama & papa. Tak nak tengok mereka susah lagi.


4. Pelbagai reward



Selain dari income, banyak reward lain yang boleh dapat dari company. Salah satu contoh tabung kereta. Alhamdulillah ieja yang dari tak ada lesen & kereta, bersama SHOM dapat miliki kereta BMW selepas setahun berbusiness. 




Bukan itu sahaja, business ini juga dah realisasikan impian ieja untuk melancong ke seluruh dunia. Biarpun baru 6 tahun berniaga, rasanya lebih 15 buah negara dah sampai secara percuma. Yang bestnya syarikat bagi pakej 5 bintang. Setiap tahun honeymoon dengan husband secara percuma. Sebenarnya, banyak lagi boleh di capai di dalam MLM industry ni. Tak ada sempadan.


My first qualified trip in 2011 - Holland & Belgium trip. Masa qualify tu baru 4 bulan dalam business. Husband keep saying mustahil but ieja challenge myself to make it happen. Kita ni hebat kalau kita cabar potensi diri. Anda pun boleh, cubalah ...


Ieja rasa setakat ini perkongsian dari ieja. Semoga perkongsian ini dapat bagi gambaran yang lebih jelas MLM industry & SHOM. Biasa kita takut nak mulakan sesuatu tapi percayalah bagi peluang pada diri untuk capai yang lebih baik. Never too late to start something. Kejayaan & bukti dah banyak ada di depan kita. Hanya follow sahaja. For those nak sembang dengan ieja pun boleh terus contact ieja 0124972602. 

Thanks baca entry panjang ieja kali ini. Jika anda rasa info ini dapat bantu yang lain, jangan lupa tekan butang share ye. Sayang kawan-kawan semua :)





Founder of The Diamond Circle team



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...