Monday, 20 February 2017

Nak Mula Business Perlu Modal Ke?


Antara soalan yang biasa orang tanya bila nak mula business, kena MODAL ke?


agen premium beautiful kuala lumpur





Hari ni ieja nak share pengalaman sendiri & dari pemerhatian ieja. Mungkin betul, mungkin uols rasa tak berapa tepat. Boleh kita sama-sama kongsi kan.

Ieja bagi contoh, kita kalau nak kurus kena ada modal (duit) tak?

Ada yang cakap boleh tanpa guna duit. Tapi pada ieja kalau nak kurus mesti nak beli makanan yang sihat kan? Guna duit juga. Pengalaman ieja makanan sihat ni mahal dari makanan biasa kita. Tapi nak kurus punya pasal, pejam mata jer la hehe. Ada juga yang sign up gym. Ada juga join marathon, yang ni pun kena bayar. Nak exercise pun kena beli kasut, baju sukan etc. Pendek kata kena bermodal juga kan. Invest untuk kesihatan itu bagus, memang tak boleh berkira sangat. Tu belum kira ada yang beli product untuk kurus. Bayangkan setiap bulan tu keluar duit. Baik beli Premium Beautiful sis hehe. Sekali jer duit keluar.

Now famous konsep business from home. Jimat kos operasi contoh tak perlu sewa kedai & bayar pekerja. Contoh business macam business makanan, yang biasa ieja sendiri beli cake & lauk siap masak. Business ni pun keluar modal, contoh beli mixer, oven, bekas for packaging, bahan mentah & lain-lain lagi. Makcik jual goreng pisang di tepi jalan sebagai contoh, dia keluar modal dulu juga. Nak beli kuali, meja, payung, pisang & lain-lain. Bukan kita tunjuk brochure then baru dia start beli bahan. Nangis kita tunggu lama macam tu hehe. 

My parent, selepas mama hilang pekerjaan (sebab sakit cancer ketika itu) mereka mula berniaga. Bermula dengan jual nasi lemak. Pun bermodal. Nak beli periuk besar, payung, meja & macam-macam lagi. Bukan sikit, ribu juga. Tapi dari modal generate income :)

Jadi perlu tak bermodal dalam business bersama SHOM? 

Pendapat ieja perlu sebab kita nak ada product di tangan. Cuma amount tu terpulang pada product apa yang kita nak jual & plan mana yang kita pilih. Modal flexible. Ieja sendiri masa nak mula business ini risau nak keluar modal tapi bila kawan terangkan business flow baru ieja faham & terus tak sabar nak mula. Alhamdulillah dapat generate income 7x ganda dari modal dalam masa setahun.



Business bersama SHOM ni best sebab kita tak perlu risau risiko. Ieja & husband pernah keluar modal untuk buat business lain sebelum ni, ada la hangus duit dalam RM30,000. Banyak tu. Bukan senang cari duit kan. Tapi kami terpaksa redha, anggap pengalaman. Belajar dari kesilapan & cuba improve lagi.

Berbeza dengan business dengan SHOM, kita ada product. Bila jual apa-apa product kita ada akan dapat balik modal. Malah akan dapat lebih sebab ada bonus, untung runcit & rebate (for some products contohnya Premium Beautiful & BVSM). Sebab itu ieja dalam team The Diamond Circle, sangat tekankan pada business partners untuk belajar ilmu selling. Memang kami sediakan kelas & personal coaching untuk pastikan partners boleh selling. Bila dapat balik modal mestilah senang hati kan. Tak perlu risau modal hangus macam ieja pernah lalui dulu. Business dengan TDC, kami akan bantu bersama-sama. 

agen premium beautiful kuala lumpur, cheras, shah alam, subang jaya
Latihan untuk Premium Beautiful Expert

agen premium beautiful malaysia




Modal kita hanya sementara, sebab lepas jual akan dapat balik duit tu malah dapat lebih. Bukan itu sahaja, pada ieja ni satu-satunya business yang tak perlu fikir modal pusingan. Modal hanya sekali seumur hidup. Apepun product yang kita ambil itu, ada value for money. SHOM ada banyak product bagus contohnya Premium Beautiful, Min Kaffe, Eziclean & banyak lagi. Bukan product yang tak laku. 





Company sediakan products dan bayar bonus serta insentif. Kami di The Diamond Circle team bantu bagi latihan, idea, strategy & paling penting as our support system. Every single step dalam business ni your TDC leaders akan ada bersama. Tak perlu risau kalau tak pandai or risau buat sorang-sorang. Nak jumpa clients pun kita teman & bantu. Ieja dulu pun bukan terus mahir, belajar step by step. Kena pula sekarang SHOM ada online system, lagi senang mereka yang uruskan postage terus pada clients. 

Contoh macam Premium Beautiful, uols boleh tengok how our TDC partners sales Premium Beautiful laju sangat. Kami tak simpan PB bawah katil. Jika dulu masa ieja baru bermula, tak ramai power selling Premium Beautiful, tapi sekarang TDC partners dengan our new modul & latihan lebih berkesan, sales Premium Beautiful pun semakin laju. Boleh tengok antara latest testimoni yang TDC terima from clients - #testimoniTDC (instagram).

Modal itu kita tentukan & ikut kemampuan masing-masing. Yuran keahlian RM50 sahaja. Sebab itu dalam business ini datang dari pelbagai background. Bukan sebab kita banyak duit baru boleh business tapi sebab nak ganda income or tambah income la kita nak berbusiness. Kami di TDC hari ini bukan amalkan sistem cari orang. Tapi dengan products kita, clients yang cari kita. Tu yang dari hanya nak pakai Premium Beautiful boleh jual pula. Dah orang tanya kan, tak kan tak nak share kan. Nak tahu lebih lanjut macam mana tu boleh contact any of The Diamond Circle partners or ieja sendiri. 






Paling penting, modal diri kita. Mesti cari ILMU supaya kita makin maju ke depan. ILMU juga yang pegang & bawa ieja ke tahap sekarang. Ieja harap cerita ini dapat beri gambaran yang jelas pada kawan-kawan semua. Kalau rasa nak sembang lebih lagi contactlah ieja ye. 


Premium Beautiful Expert dari seluruh Malaysia




Kalau ada sebarang idea untuk ieja cerita for next entry boleh share di bahagian komen :) Thanks sebab sudi luangkan masa baca blog ieja.





Founder of The Diamond Circle team



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...