Monday, 22 May 2017

SCKLM 2017 ~ My First Marathon Experience


Hi & assalamualaikum semua,

Lately ni ramai pula kawan-kawan yang join marathon ni. Every month ada jer marathon kan. Ieja actually dah lama teringin nak join, tapi risau. Antara jogging vs hiking, ieja prefer hiking. Jogging pada ieja macam bosan. Kalau jogging pun selalunya maximum 5km. Itupun banyak jalan dari lari kot sambil mengeluh bila nak habis haha. Maka ku pendam jer hasrat nak join marathon. 

But recently my exercise buddies & also Geng Diet TDC, Aini & Wanie ajak join marathon berjemaah. Apetah lagi Aini cakap dia pun join sama & ambil yang leisure jer. Kalau Wanie sorang yang ajak seram jugak, sebab dia dah selalu join marathon hehe. Sebab ada kawan-kawan kan, join jer la. Fariz pula join sebab last minit gantikan kawan ieja, rezeki dia. Masa sembang dengan kawan, dia cakap tak dapat join. Terus offer pada Fariz. Thank you Din Snake. Tak lupa juga pada husband, sebab offer nak jaga Raziq. Dapatlah lari dengan senang hati. TQ husband. 




So nak di jadikan cerita, sehingga hari kejadian ieja tak sempat training jogging. Ada jer alasan kan haha. Exercise ada, tapi hiking & kickboxing jer. Nervous tu sampai ke garisan permulaan haha. Over sangat! Ni masa hari kejadian, nak elak jem kita naik LRT jer.



Sampai jer SOGO, terkejut tengok line up panjang sangat. Sampai dekat A&W tu. Mula-mula lari dengan Aini, after half km tengok Fariz dah makin perlahan. Jadi ieja pun temanlah dia. Lepas start tu hilang rasa nervous, rasa seronok plak bila lari ramai-ramai. Sepanjang perjalanan tu, Fariz asyik cakap mama lari dulu. Nanti Fariz cari mama di tempat collect medal. Tapi hati risau  if anything happen to him & risau dia give up. Kenal sangat Fariz ni haha.

Mama dia over excited pulak kan. After 8km masih ada energy. Pagi tu ieja breakfast dengan Shake Me, memang bantu bagi energy & elakkan badan sakit-sakit. Kalau tengok muka Fariz, memang dah tak larat. Siap dia marah mama dia push dia. Patutlah nervous, rupanya risau about Fariz hehe. InshaAllah next marathon sempatlah dia prektis kan.






Sepanjang lari ieja memang tengok timing. Alang-alang join mestilah nak dapat medal kan. Itu jugaklah motivation for Fariz. Biarpun yang last 4km dia kena tarik dengan ieja. Dia dah tak larat nak lari, jalan pun slow. Kena tarik laju skit. Cuma mama dia la double penat. Bila sampai garisan penamat rasa lega sangat. 





Fariz siap cakap nasib mama push Fariz, else tak dapat medal. Ikutkan kami just 10min before the cutt off time. Ieja cakap pada Fariz, kalau mama tak push & Fariz just jalan memang tak akan sampai sebelum cut off time. Dari muka monyok, lepas dapat medal terus sengih. Well done Fariz. Next marathon kita improve timing pulak ye. Dia pesan kalau register for marathon, jangan lupa nama dia. Bagus Fariz!

Macam contoh Fariz, kadang-kadang kita memang perlu ada orang untuk push kita. Biarpun pada mulanya tak suka. Tapi bila ada orang push ni barulah kita akan terus melangkah, orang yang akan ingatkan kita apa yang kita nak capai & orang itulah kita panggil leader dalam business ni. Biarpun pada awalnya dia marah ieja sebab push dia, but after dapat medal baru dia faham sebab apa. Siap cakap terima kasih. Sama lah dengan business partners, once dah berjaya nanti baru akan cakap terima kasih.




Actually ieja pun dari sebelum hari kejadian rasa nervous & takut tak boleh habiskan larian. But my buddies keep bagi motivation. Dalam apa kita buat, motivation from orang sekeliling sebenarnya sangat membantu. Sebab itu kita kena pilih kawan. As kawan jangan sesekali buat kawan kita jadi down. Sama dalam business, belum pernah berniaga mesti bila nak start tu rasa nervous. Kalau dapat right motivation, alhamdulillah. Kalau dapat kawan yang tak support mesti lagi down. So choose your right motivation :) Kita pun silalah jadi kawan yang positive. 




Dalam berlari pun kami pakai Premium Beautiful. Best sangat. Ieja perasan sepanjang lari badan tak adalah terlalu penat, body rasa kena grip & tak ada rasa lelemak bergegar. Selesa sangatlah. Bukan ieja jer, Wanie & Aini pun pakai Premium Beautiful. Another our PB Geng yang join marathon, Nurul Sa'dah. Tak sempat bergambar sebab dia kena balik awal sikit. Wanie pernah share yang seluar tight marathon harga dalam RM600-700++. Terkejut ieja, boleh beli Long Girdle Premium Beautiful. Tujuan sama, untuk grip kaki supaya dapat kurangkan gegaran.







Dulu nervous, now excited pula. So bila next Marathon? haha ... Apepun jangan takut mencuba, hidup kita kan sekali jer. Don't limit our challenges, but do challenge our limits. Thanks sudi singgah baca blog ieja. Doakan ieja konsisten nak berlari lepas ni ye hehe.





Founder of The Diamond Circle team



012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...