Thursday, 24 August 2017

Say NO to MLM - Really?





Lately banyak pula orang pm ieja about MLM artikel especially post yang kondem MLM & seangkatan dengannya. Ada juga yang memang tuju untuk business Sahajidah Hai O Marketing (SHOM), ada juga cerita tu merujuk kepada company lain dan ada juga yang merujuk kepada company yang berlindung di sebalik industry MLM (tapi yang sebenar more to money game). 

Bila bercakap pasal MLM ni, MLM merujuk kepada industri jualan lansung. Bila cakap jualan lansung, maka mesti ada product & ada agent yang sampaikan product tersebut kepada client. Macam dalam SHOM ni kan, banyak sangat product yang berkualiti & berkesan. Contoh macam ieja & team banyak sales from product Premium Beautiful (PB). PB ni dah ramai tahu bagus. Nowadays client yang cari kita untuk PB ni. Even dalam team ieja pun memang akan di latih jadi PB Expert. Jadi kita tak gunakan marketing plan untuk cari orang. 


Alhamdulillah dengan Premium Beautiful business ieja bertahan ke hari ini & team makin berkembang ke seluruh Malaysia & now dah masuk pasaran Indonesia, Brunei & Singapore. 


Dalam dunia MLM, orang suka guna perkataan CARI ORANG. Perkataan yang lebih sesuai ialah recruitment of new agent. Sama macam industry insurance, unit trust or di tempat kerja kita pun. Mana boleh berniaga sorang-sorang. Boleh ker syarikat kita or apa-apa business beroperasi seorang diri? Neelofa pun bijak, sebelum dia buka butik & launch her tudung, dia open for agent. Nak jadi agent dia pun ada modal. Dari modal tu dia bagi stock tudung. Inilah konsep business MLM, modal tu untuk product yang akan kita jual. Kena ingat, modal itu flexible. Bila kita recruit new agent maka market base akan jadi lebih besar. Bukan cari orang untuk di jadikan mangsa.




Ada pula ieja dengar cerita masa sebelum nak mula business, team leader cakap tak perlu cari orang & nanti setiap bulan dapat bonus sekian amount. Amboi banyak juga tu amount yang dia sebut, terbeliak mata ieja tau hehe. Tapi lepas join di suruhnya pm semua kawan-kawan. Kan dia dah pening. Tapi fikirlah logik, business kalau terlalu mudah tapi hasil terlalu besar itu dah jadi janji manis mu kan? Jangan lah cepat terpedaya. Sebaliknya kaji & fahamkan. Make a research. Jangan terus buat andaian juga. 




Sebagai contoh dalam The Diamond Circle (TDC) kami juga ada our own TDC Business Proposal. Dari situ juga kami terangkan bagaimana nak bina business & income by stages. Dari awal juga kita akan ajar agent macam mana nak power jual Premium Beautiful. Kalau kita boleh jual product, kita boleh ajar agent kita untuk buat yang sama. Konsepnya duplicate (tiru) jer. Nak bina income dalam dunia MLM, kita mesti build people. Sama-sama buat, sama-sama dapat. Sebab tu ieja cakap business MLM yang sebenar ni adil. Kalau uols follow ieja, mesti tahu yang one day our rakan kongsi boleh capai pangkat, income & others benefit yang sama. Bukan hanya kayakan orang atas. Itu persepsi yang salah. 



Bila boleh jual product, maka sebarang amount modal kita keluarkan boleh dapat balik. Ada yang ambil masa 1-3 months. Ada juga ambil masa about 1 year. Performance pula bergantung kepada usaha individu. Cuma bagi peluang pada diri & team untuk asah anda sampai jadi. Jangan takut buat sorang-sorang. Jangan risau kena jual banyak, kami tak main modal terlalu besar macam setengah orang / kumpulan. Jangan expect kejayaan datang sekelip mata. Yang janji bulan & bintang tu lah selalunya overclaim. So kita belajar sesuatu tak?

Sebab tu kalau tengok dalam TDC ada pelbagai jenis latihan untuk bantu rakan kongsi sehingga jadi PB Expert. Ada Monthly Intensive Training, Online Class, Group Whatssap, Personal (one to one) & Group coaching. Kalau tak pandai jangan risaulah. Ada support system untuk bantu uols sampai mahir berbusiness.  






In our TDC team, real testimoni pun banyak sangat. Bukti client pun puas hati & ada dapat benefit dari product tersebut. Itu juga bukti our team memang ramai client Premium Beautiful. Tak kuasa kan nak buat fake testimoni. Yang real pun dah banyak. Sampai tak sempat nak edit buat poster. Uols boleh tengok di instagram #testimoniTDC tau.

Ada juga team lain yang guna our testimoni, tak ada masalah. Dapat bantu kawan-kawan di dalam company yang sama. Yang masalah kalau tutup our watermark tu. Itu mencuri namanya. Berkat ke? Penat tau kami buat huhu. Paling risau kalau client ingat mereka betul-betul PB Expert, rupanya testimoni curi jer. Jadi uols pilihlah agent yang betul tau. Nanti dapat size salah or tak dapat service yang sepatutnya ngadu pada ieja tak boleh buat apa tau. Dah terlajak bayar pada dia, manakan dapat duit uols balik huhu..

Sama juga kalau nak berbusiness, ieja nak pesan carilah team & leader yang betul. Business SHOM ni sangat long term. Terus terang ieja cakap sebab tu ada yang stop pun datang buat balik. Sebab company hebat, memang sebagai agent kita dapat banyak benefits from company. Company pun dah 25 tahun tau, masih kekal di main board BSKL sampai sekarang. Product pula banyak, pelbagai & berkualiti. Tak cari orang pun, orang memang cari kita untuk beli. 

Kalau cakap product SHOM mahal sebab nak bayar komisen agent. Sila fahamkan table di bawah. 

Table 1 
Conventional business banyak level, uols jer yang tak perasan. In my previous post Kenapa Saya Memilih MLM & SHOM, ada saya mention kos product untuk MLM sangat minima sebab agent la yang buat kerja marketing tu. Tak payah nak guna artis as duta. 

Source: The Misunderstood Industry. Network Marketing - The New Profession. By Winston Wong
Table 2
Sama jer kan kos cuma bezanya MLM gunakan kos tersebut untuk bayar our komisen. Tak banyak level nak mark up. 

Source: The Misunderstood Industry. Network Marketing - The New Profession. By Winston Wong

Jadi jangan cakap product tu mahal sebab nak bayar komisen agent. Tapi bandinglah dari segi material & kualiti. Kalau tak bagus, tak adalah ramai yang guna kan. 

Ieja sendiri suatu ketika dulu sangat tak suka MLM. Sebenarnya ieja masa tu tak faham konsep berbusiness dalam SHOM lagi & masa tu ada pulak dengar cerita from kawan yang tak betul about this business. Do the right thing, then you will get the right result. Business ni long term tau. Kalau nak cepat kaya, boleh jer dalam setahun dapat RM100,000 income. Malah ada yang dah capai income 6 angka tu sebulan. Bukan sekelip mata & bukan dengan tak buat apa-apa. 

Kita jangan cepat terpedaya dengan janji manis. Kalau nak banyak, usaha pun banyak. Tapi berbaloi tau, sebab dalam business ni tak kisah siapa kita hari ini kita tetap akan dapat capai target kita tu. Kalau kerja, target nak jadi manager pun kadang tak lepas huhu. Kalau business conventional, pun ieja dah rasa. Penat nak rolling modal, banyak guna duit. Business MLM is for all, tak kira berapa modal kita. Yang penting kesungguhan diri kita. Ieja rasa uols pun bijak untuk nilaikan mana yang betul. Tapi janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga. 

Hope apa ieja share hari ini membantu untuk uols nilaikan yang mana betul & yang mana salah. Di dalam mana-mana industry memang akan ada yang buat onar. Tapi biasalah company pula di kaitkan. Ieja pun tak setuju dengan cara yang tak betul. Sebab tu ieja cuba share konsep sebenar business ni. Bila kita lebih jelas, baru kita faham macam mana business ni boleh jadi stabil & long term. 

Kalau uols rasa entry ni bermanfaat, jangan lupa share ye. Thanks juga sudi singgah blog ieja. Semoga suatu hari nanti kita ada jodoh sebagai client atau rakan kongsi, paling tidak sebagai rakan. Teruskan support business ieja ye :)




Founder of The Diamond Circle team




012-497 2602

or 


shaliza_82@yahoo.com



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...