Sweetality Pemanis Pengganti Gula

Tuesday, 10 September 2019
Hi & assalamualaikum guys.

Terasa macam hari ni Isnin kan? Best bulan ni 3 minggu long weekend. Ni sementara menunggu adik ija habis briefing, ija ingat nak share pasal PEMANIS PENGGANTI GULA ZERO CALORIE ni. Since ija pun dah guna, so boleh la ija share my feedback kan. Sekarang kalau ke mana-mana, memang ija order air tanpa gula & titiskan Sweetality ni dalam air. Taklah minum air tawar lagi hehe.Zaman sekarang mostly memang lebih alert pasal kesihatan. Tapi makin kita nak jaga kesihatan, makin menjadi-jadi juga makanan yang banyak gula. Macam ija suka benda manis, memang susah la nak avoid. Kalau ke kedai nak order air tanpa gula memang tak, sebab tak tahan pahit. Kalau orang dah biasa tak rasa apa pun kan? So jom kita study sama-sama pasal SWEETALITY.


Kalau ikutkan kita di sarankan untuk ambil gula tak lebih dari 9 sudu teh (lelaki) & 6 sudu teh (wanita). Kalau bancuh kopi o segelas, 3 sudu teh juga kan. Belum masuk makanan kita. Gula juga wujud dalam makanan lain seperti nasi, mee, roti, pasta & sebagainya. Tanpa kita sedar sebenarnya kita dah ambil gula berlebihan dari sepatutnya. Especially kita as Malaysian, kuat makan benda manis kan. Based on survey, Malaysian ambil in average 26 sudu teh sehari, of which 4x ganda dari yang di sarankan.

Bila kita ambil gula berlebihan, apa risiko yang akan kita hadapi?

  • Kenaikan berat badan & masalah kegemukan
  • Penyakit jantung
  • Diabetes 
  • Darah tinggi
  • Karang gigi
  • Kekurangan & kecairan khasiat mikro (vitamin & mineral)
  • Kesan kelakuan & pemikiran seperti hiperaktif di kalangan kanak-kanak
Apa kelebihan Sweetality?

Di hasilkan dari ekstrak gula tebu melalui teknologi proprietari FIF (Flavour Infusion Factor), rasa & kelihatan macam gula tapi mengandungi 80-98% kurang kalori. Kalau yang jenis liquid, almost zero calorie. Bayangkan 1 titik = rasa 1 sudu teh gula. Jimat sangat, 1 botol tu boleh sampai 300x penggunaan. 

Kalau yang jenis macam gula pasir tu, 1gram = 4 calorie. 1gram tu sikit kan tapi rasa sama macam 1 sudu teh gula biasa. Compare kalau gula biasa, 1 sudu teh = 20 calorie. Bayangkan kalau kita ambil 26 sudu teh sehari. Memang potong kaki. huhu.
So apa yang ija suka pasal product ni, dia membantu kita ubah gaya hidup kita. Kurangkan kalori harian kita. Yang liquid tu senang nak bawa ke mana-mana, letak jer dalam handbag. So bila minum di luar kita order air tanpa gula. Then titiskan dalam 2-4 titik dah cukup. Kalau di rumah, kita boleh guna yang jenis macam gula pasir tu untuk memasak. Even for baking pun boleh. Kalau uols nak try boleh la contact ija. Health is our wealth kan. Hope this entry dapat bagi gambaran apa bendalah yang ija selalu share kat FB tu hehe. Thanks guys selalu singgah blog ija.
Post Comment

Auto Post Signature

Auto Post  Signature